Pročitajte ko je glasao za usvajanje Zakona o akcizama u BiH, prevagnuo glas Diane Zelenike

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH su jutros poslije četiri sata usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH, kojim je predviđeno povećanje cijena goriva. Za ovaj zakon glasala su 22 zastupnika, a 20 ih je bilo protiv. Mišljenje je promijenila zastupnica HDZ-a 1990.

Za ovaj zakon su glasali zastupnici SDA, SBB-a, SNSD-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, dok su protiv ovog zakonskog rješenja glasali zastupnici Saveza za promjene, SDP-a, Demokratske fronte, A-SDA, BPS-a i Nezavisnog bloka.

Za izmjene zakona su glasali: Diana Zelenika, Predrag Kožul, Nikola Lovrinović, Miroslav Milovanović, Lazar Prodanović, Milica Marković, Monika Tomić, Fehim Škaljić, Mirsad Isaković, Damir Arnaut, Mirsad Đonlagić, Šemsudin Mehmedović, Safer Demirović, Šefik Džaferović, Amir Fazlić, Nermina Kapetanović, Staša Košarac, Borjana Krišto, Dušanka Majkić, Hazim Rančić, Asim Sarajlić i Nikola Špirić.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajuće Šefik Džaferović su na jučerašnjoj sjednici na dnevni red stavili set zakona o akcizama po hitnom postupku, a sjednica se odužila do ranih jutarnjih sati.

Prevagnuo je glas Diane Zelenike (HDZ 1990) koja je promijenila svoje prvobitno mišljenje o akcizama, kazavši da ovaj set zakona predviđa formiranje posebnog računa na kojem će se prikupljati sredstva od akciza i da će biti transparentno utrošena.

Napominjemo da je ovaj set zakona ranije usvojen u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH u oba čitanja. Ključna izmjena zakona o akcizama se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cijene cestarina. – piše Klix.

Related posts