Prevaranti pokušavaju izvući novac čak i od bolesnih sugrađana u BiH

Osobe koje se bore za svoj život u BiH i za koje su pisani brojni apeli za prikupljanje sredstava za pomoć (među njima i djeca), na meti su prevaranata koji pod izgovorom da će im uplatiti novac za liječenje traže uplatu provizije na svoje račune.

Iza prevare stoji muška osoba čiji će identitet utvrditi policija, a do sada su zabilježena četiri slučaja. Posljednji slučaj dogodio se u četvrtak, 6. septembra, kada je prevarant pokušao nasamariti Kemala Karića koji je još kao beba ostao bez majke i bez noge u eksploziji granate 1992. godine. Kariću je otkriven i tumor, a do sada je imao više od 30 operacija.

Kako su kazali iz Udruženja Pomozi.ba jučer je imao nekoliko poziva s telefonskog broja. U telefonskom razgovoru nepoznata osoba mu je kazala kako će uplatiti 5.000 eura kao pomoć u liječenju, ali da Karić treba platiti 152 KM provizije.

“Kemo je odmah bio svjestan da se radi o prevari, ali uz par konsultacija odlučeno je da se prate instrukcije kako bi otkrili identitet varalice. Prva instrukcija bila je da ide u poštu i kupi uplatnicu, te uzme broj faxa pošte. Nakon toga dobija instrukcije da ide u banku, gdje je ponovo pozvan i tu mu je izdiktirano ime na čije će uplatiti, a ime je Elvir Selimović, sa adresom Bećarevac 182, Tuzla. Novac je uplaćen kako bi se uplatnica mogla koristiti u daljem postupku, a broj sa kojeg je Kemal pozivan više nije u funkciji”, kazali su iz Pomozi.ba.

Ista osoba pozvala je jutros ponovo Karića, ali s drugog broja, te mu tražila dodatni iznos kako bi dobiju obećanu donaciju. Nije poznato da li je ista osoba pozivatelj i primalac novca, ili se pak radi o dvije različite osobe.

“Ovo je četvrti slučaj za koji znamo, samo u prethodna tri mjeseca. Na isti način pokušana je prevara sa porodicom malog Akila, dječaka sa tumorom na mozgu. Na isti način pokušana je i prevara sa porodicom malog Selmana Kozlića, dječaka koji je životno ugrožen i živi uz pomoć aparata. Na isti način pokušana je i prevara sa porodicom žene sa cerebralnom paralizom koja od rođenja pa već dugih 40 godina živi prikovana za krevet. Sve ove porodice su se obratile nama sa određenom sumnjom te niko nije podlegao prevari, ali pitanje je koliko ima onih koji su im uplatili. Postavlja se i pitanje da li se ovdje radi o više pojedinaca ili grupa koje operiraju na ovaj način, ali to ostavljamo nadležnim službama da ustanove”, kazali su iz Pomozi.ba.

Ističu kako je dužnost i obaveza svih nas da odreagujemo na ove stvari, jer imamo na stotine slučajeva gdje porodice pokušavaju na sve načine da dođu do sredstava kako bi platili operaciju ili liječenje, a onda se u svim tim problemima nađe neko ko je spreman zloupotrijebiti njihovu nevolju.

(Vijesti.ba / Klix)

Related posts