Predsjednica Hrvatske: Muslimani u Hrvatskoj žive u velikom strahu zbog migranata

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za austrijski Kleine Zeiutung komentirala je aktualnu migrantsku krizu, jačanje desnice diljem Europe, ali i vlastito odrastanje u komunizmu.
Poručila je kako muslimani u Hrvatskoj žive u velikom strahu.

“Brinu se da će biti izopćeni iz društva zbog pojedinaca koji pod lažnim razlozima dolaze k nama da bi agitirali za radikalne ideje“, izjavila je Predsjednica u intervjuu za bečki dnevnik.

Kazala je kako joj je muftija nedavno rekao kako je “iscpljen od nastojanja da migrante uključi u hrvatsku muslimansku zajednicu, koja je integrirana u hrvatsko društvo“.

Upitana o razlozima zašto diljem Europe jača nacionalizam, Grabar-Kitarović je odgovorila kako se “društva brane od opasnosti izvana”.

„Europa je u mnogim stvarima bila previše opuštena i previše naivna. Umjesto da se posveti razvojnoj politici, dozvolili smo da 1,2 milijuna ljudi dođe u Europu, uglavnom mladih i snažnih, dok su žene i djeca, te oni koji nisu imali snage, ostali u svojim domovinama“, kazala je.

Nije mogla izbjeći pitanja o nacionalizmu u Hrvatskoj te je ustvrdila kako ju takva pitanja čine bjesnom. Prisjetila se pritom svog odrastanja u komunizmu.

Desetljećima je nama Hrvatima bilo zabranjeno da imenujemo svoje porijeklo. Umjesto da kažemo: ‘Ja sam Hrvat’, morali smo reći: ‘Ja sam iz Hrvatske’. Tko bi iskazao svoj nacionalni ponos, tome je prijetio zatvor“, kazala je i dodala da lijevi i desni ekstremisti ne predstavljaju nikakvu opasnost za demokraciju te da Hrvatska pripada „među liberalnije“ zemlje Europske unije.

„Ne mogu osuditi ni Mađarsku ni Italiju. Europa ne može na plećima nositi teret bijede cijeloga svijeta“, kazala je predsjednica, i dodala: „Odrasla sam u komunizmu, i nisam htjela ništa drugo nego da izađem iz toga. Htjela sam biti slobodna. Htjela sam imati mogućnost u dućanu birati između raznih vrsta jogurta, i da ne moram vlastima priopćavati koliko ću kruha trebati idućeg tjedna“, kazala je predsjednica.

(Vijesti.ba)

Related posts