Policija evidentirala skoro 2800 ilegalnih migranta na području Grada Bihaća

Šero Družić, v.d. komesara policije Unsko-sanskog kantona i Šemsudin Dedić, komandir Policijske uprave Bihać posjetili su danas bihaćkog gradonačelnika Šuhreta Fazlića kako bi ga izvijestili o stanju na terenu i mjerama koje policija poduzima kada su u pitanju problemi vezani za povećan broj migranata na području Grada Bihaća.

Družić je tom prilikom iznio podatke o 2.799 evidentiranih migranata na području Grada Bihaća, te procjene da ih trenutno blizu 2.500 boravi u Bihaću, od čega oko 1.000 u bivšem Đačkom domu, 150 bez nadzora u zgradi Doma penzionera, dok se ostali nalaze u privatnim smještajima. Do sada je evidentirano 8 krivičnih djela i 4 narušavanja javnog reda i mira načinjenih od strane migranta.

„U skladu sa zaključkom Gradskog vijeća Bihać i zahtjevom Gradonačelnika pridodali smo određen broj policijskih službenika iz drugih policijskih stanica i pojačali prisustvo pripadnika policije u gradu Bihaću, a vrši se i stalni nadzor privremene lokacije u Borićima. Ograničeni raspoloživim kapacitetima činimo maksimalne napore da se naši građani osjećaju sigurno, a asistenciju Federalne uprave policije možemo zatražiti samo prilikom nekih vanrednih intervencija koje ne možemo sami izvesti“ – rekao je Družić.

Na sastanku je istaknuto da se migranti koji su počinioci krivičnih djela, u saradnji sa Uredom za strance, prebacuju u izbjeglički centar u Lukavici, te da svi ilegalni imigranti koji su evidentirani od strane pripadnika policije proslijeđeni i Uredu za stance radi identifikacije i evidencije.

„Ja razumijem ograničenost resursa naše policije, ali nažalost sve je još uvijek samo na plećima nas koji živimo ovdje i od Ministarstva unutrašnjih poslova USK-a očekujem da maksimalno istraju u interesu građana, te da zajednički vršimo pritisak na nadležne državne institucije da počnu raditi svoj posao“- rekao je gradonačelnik Fazlić.

Related posts