Pismo Bosanke o životu u Njemačkoj: Većinu plate dajem za stan i režije, nije ovdje idealno

Bosanka opisala život u Njemačkoj, izgleda da nije sve tako bajno…

Ivona je porijeklom iz BiH, ali radi u Njemačkoj kao medicinska sestra. Primijetila je da mnogi očekuju da će čim odu iz svoje zemlje dobiti odličan posao na kojem neće morati puno da rade, ali će dobro zaraditi.

Stoga je poslala otvoreno pismo u kojem je objasnila kako stoje stvari.

“Porijeklom sam iz jednog malog mjesta u BiH, u kojem ni mladi ni stari nemaju posla. Završila sam Srednju medicinsku školu i godinu dana nakon odlučila da dođem u Njemačku. Htjela sam bolji život, a u svom mjestu ga nisam mogla imati. Spomenuću samo da tamo odakle sam ja najbolju perspektivu imaju oni koji imaju nekoliko krava i prodaju mleko.

Bila sam tužna kad sam završavala školu jer nisam znala gdje će cijela moja generacija. Riječ je o cijeloj jednoj generaciji, a ne o nas nekoliko koji ne znamo ni što ćemo ni gde ćemo. Otišla sam na nekoliko dana kod rođake u Minhen. Nagovarala me da dođem, da će mi pronaći kakav-takav posao, ali ja nisam bila sigurna”, napisala je.

Od čistačice do 1.700 evra plaće

“Rodica mi je našla posao. Zapravo, više poslova. Čistila sam svaki dan kod različitih porodica. To mi je dobro došlo jer sam naučila jezik u samo godinu dana. Ne savršeno, ali ipak. Mogla sam vrlo dobro da se sporazumijevam. Odlazila sam i na kurs njemačkog jezika, pa je i to pomoglo.

Godinu dana poslije zaposlila sam se kao čistačica u jednoj bolnici u Minhenu. Imala sam 1.400 evra platu neto, i opet nedovoljno da se osamostalim. Ali pronašla sam jedan stančić i štedila za godišnji odmor. U toj bolnici radi i jedna naša doktorka. U Minhenu je poznata. Kad je saznala da sam završilu za medicinsku sestru, pomogla mi je da se u toj istoj bolnici zaposlim u struci.

“Ako želite raditi, nećete biti bez posla”

Zasad imam 1.700 evra neto platu. Nije to neki velik novac, ali opet je početak. Stanarinu i režije plaćam malo više od 1.000 eura i opet mi ostane za neki pristojan život.

Neka niko ne shvati krivo ovo moje pismo. Niti želim njime reći da ljudi moraju ostajati u Hrvatskoj i BiH jer je ovdje teško, niti želim reći da je ovde bolje nego u domovini.

Biće vam onako kako nešto prihvatite i što očekujete. Ako previše očekujete, nigdje vam neće biti dobro, pa ni u Njemačkoj, kojoj se jedino mora priznati da ako želite raditi bilo šta, nećete biti bez posla”, napisala je.

Related posts