Pet federalnih zastupnika napušta SDP i prelazi u Bh. socijaldemokrate

Kako saznaje Klix.ba, spomenuta petorka formirat će klub nezavisnih zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, a također će se priključiti i partiji Bh. socijaldemokrati koja će biti formirana 7. septembra ove godine u Tuzli.

Inače, Bh. socijaldemokrati nastali su nakon žestokih unutarstranačkih neslaganja u okviru SDP-a. Na mjestu predsjednika nove stranke naći će se Enver Bijedić, smijenjeni predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a u Tuzli.

Što se tiče situacije u Parlamentu FBiH, ona je odlaskom navedenih pet zastupnika iz Kluba SDP-a dodatno fragmentirana, jer se formira još jedan klub zastupnika. Samim time je Klub SDP-a oslabljen, te sada umjesto prvobitnih 16, ima 11 članova.

Treba napomenuti i da su se prošle sedmice u Tuzli predstavnici inicijativnog odbora za osnivanje Bh. socijaldemokrata sastali sa članovima Pokreta socijalne pravde i demokratije Mirom Lazovićem, Zlatkom Lagumdžijom, Ivom Komšićem i Emirom Zlatarom.

Tom prilikom je otvorena mogućnost za kreiranje zajedničke platforme koja bi dovela do formiranje jednog političkog subjekta.

Pored Pokreta socijalne pravde i demokratije, novi politički subjekt bi mogli činiti Bh. socijaldemokrati, Demokratska fornta i GS.

 

Related posts