Parlament BiH sutra o smjeni ministra sigurnosti Dragana Mektića

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH trebali bi se sutra izjasniti o smjeni ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića. Zahtjev za smjenu podnijeli su parlamentarci iz reda SNSD-a i DNS-a.

Prijedlog za Mektićevu smjenu stavljen je kao 18. tačka dnevnog reda sutrašnje sjednice. Upitno je da li će uopće biti kvoruma za održavanje sjednice ili raspravu o svim tačkama dnevnog reda s obzirom na to da parlamentarci imaju obaveza vezanih za predizbornu kampanju koja počinje ove sedmice.

Zastupnici klubova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Demokratskog narodnog saveza (DNS) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputili su 26. jula u proceduru prijedlog za glasanje o potrebi rekonstrukcije Vijeća ministara BiH, odnosno smjeni ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića zbog migrantske krize.

U obrazloženju je navedeno da je BiH od početka 2018. godine suočena s ozbiljnom migrantskom krizom koja svakog dana postaje sve veća prijetnja političkoj stabilnosti. Istakli su da je Ministarstvo sigurnosti BiH odgovorno za eskalaciju tog problema, a posebno ministar Dragan Mektić koji je, kako navode, nekoliko puta ignorisao, minimizirao, pa čak i ismijao ozbiljna upozorenja institucija.

“Postoje vrlo ozbiljne informacije da su pojedinci iz institucija BiH, posebno iz Ministarstva sigurnosti, u saradnji s međunarodnim humanitarnim organizacijama bili umiješani u produkovanje migrantske krize u BiH s ciljem sticanja materijalne koristi kroz korištenje sredstava EU i donatorskih sredstava namijenjenih za pomoć u smještaj, ishrani i zdravstvenoj zaštiti migranata”, navedeno je u obrazloženju prijedloga klubova SNSD-a i DNS-a.

Mektić je reagujući na ovu inicijativu kazao kako su SNSD i DNS nemoćni da urade bilo šta pa pričaju demagošku priču.

“Neću da komentarišem izjavu Staše Košarca, koji se ovih dana nalupao o svemu i svačemu”, poručio je Mektić.

klix.ba

Related posts