Ovih deset stvari nemojte raditi dok vozite

U toku vožnje “sve” odvlači pažnju. Nešto više, nešto manje…

Za volanom treba biti fokusiran na put i druge učesnike. Ometanja u vožnji možemo podeliti u tri glavna oblika: kognitivna (skretanje pažnje), manuelna (korišćenje ruku ili nogu za “nevozačke” stvari) i vizuelna (skretanja pogleda s puta).

Kralj ometanja

Poslednjih godina najveći ometač u toku vožnje je mobilni telefon. Čak i ako ga koristite po pravilima, on će vam odvući pažnju. Prema nekim istraživanjima, zbog razgovora telefonom pažnja opada za čak 50 odsto, a ako je u pitanju razgovor koji zahtjeva razmišljanje ili je u pitanju rasprava, koncentracija na vožnju može opasti za cijelih 65 odsto.

Situacija postaje kritična ako za vrijeme vožnje birate broj, kuckate poruke ili čitate neki tekst bilo koje dužine na telefonu, pa vam te stvari stvarno ne preporučujemo (pošto ne možemo da ih zabranimo) u toku vožnje.

Pročitajte još: Roštiljajte dok vozite auto

Slušanje glasne muzike

Glasna muzika u automobilu nije baš pametna stvar. Sprečiće vas da čujete druge zvuke iz saobraćaja, a i svakako će vas preokupirati u toku vožnje.

Korišćenje žičnih slušalica

Nikad nemojte slušati muziku preko slušalica za vrijeme vožnje. Ako koristite slušalice za telefoniranje, onda neka vam samo jedna bude u uhu. Da, to znači da će vam drugi visiti i smetati vam, ali to je svakako manji problem, nego da su vam obe slušalice u ušima.

Skidanje/presvlačenje

Čak kad i ima nekog da vam pomogne, oblačenje, a posebno presvlačenje nije bezbjedno. Prilikom skidanja jakni, tijelo vam zauzima neprirodan položaj u kome ne možete pravilno reagovati. Skidanje odjeće preko glave je još gore jer u jednom trenutku blokirate vidno polje, što je stvarno opasno.

Pročitajte još: Putovanje autom: Vjerujte očima, ne navigaciji

“Staromodno” otvaranje suvozačevog prozora

Ako se prozori u vašim kolima spuštaju i poduži ručno, onda je manipulacija suvozačevim staklom za vrijeme vožnje veoma opasna stvar. Još ako ručica ne radi kako treba…

Zadnje sjedište

Zaboravite na zadnje sjedište u toku vožnje – bilo da treba nešto da dohvatite ili da iz nekog razloga pomognete putniku, najčešće djetetu. Lepo stanite negdje sa strane i uradite željenu operaciju na miru.

Hrana u kolima

Slane i slatke grickalice i ne predstavljaju toliki problem, pod uslovom da je riječ o stvarno sitnim komadima hrane i da ne morate da skrećete pogled kako ih tražili po kolima. Sasvim je druga priča kada je riječ o “konkretnoj” hrani. Jedenje običnog sendviča može da izazove sva tri pomenuta tipa ometanja. Zauzeta vam je ruka, gledate u hranu i razmišljate kako je pojesti a da vam pola obroka ne završi u krilu ili po kolima.

Razgovor sa putnicima

Običan, neobavezan razgovor je sasvim u redu. Ometaće vas ali minimalno. Međutim, žučna rasprava u kojoj morate i da skrećete pogled s puta svakako nije za automobil. Trudite se da je izbjegavate za volanom, a nemojte se raspravljati i ako ste putnici, jer time ometate vozača.

Šminkanje

Da vidimo šta je sve potrebno da biste se našminkali. Prvo treba da spremite ruž, maskaru ili nešto treće, onda da odaberete pogodno ogledalo i na kraju trenutak kada krenuti s akcijom. Sve ovo zvuči kao “recept za nezgodu”.

Gledajte svoja posla

Kada se saobraćajna nezgoda, posebno, na autoputu, obično se zakrče oba smera. Jedan jer je u njemu došlo do nezgode, a drugi jer svi hoće da vide šta se to desilo. Ako ste u suprotnom smjeru i ne možete da pomognete unesrećenima, a najčešće je takav slučaj, samo produžite jer kočenjem možete prouzrokovati još jedan (lančani) udes.

(Mondo.rs)

Related posts