Općina Cazin samostalno kreće u proces realizacije projekta kanalizacije

Općinsko vijeće Cazin danas je usvojilo Odluku o prihvatanju zaduženja po sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj za finansiranje Projekta izgradnje glavnog kolektora, sekundarnih kolektora i prečistača otpadnih voda u općini Cazin.

U najkraćem, Općina Cazin samostalno kreće u proces realizacije projekta kanalizacije i bez podrške Skupštine Unsko- sanskog kantona koja je trebala donijeti odluku o zaključivanju supsidijarnog ugovora o zajmu s Federacijom BiH i odluku kojom odobrava potpisivanje Ugovora o podršci projekta između Federacije BiH, USK, Općine Cazin i EBRD-a.

Umjesto donošenja ove odluke pokrenuta je političko-medijska hajka koja je trajala mjesecima. Iskrivljeno i netačno tumačenje o tzv. zaduživanju Unsko-sanskog kantona za potrebe općine Cazin te neukusna i zlonamjerna povlačenja pojmova kao što je „cazinska kanalizacija“ po saopćenjima i političkim govorima, obilježila su proteklih gotovo godinu dana na političkoj sceni našeg kantona. I sva aktuelna dešavanja u Skupštini Kantona, čiji rad je blokiran jer aktuelni premijer nema većinu, pripisivana su političkim strujama iz Cazina koje navodno žele samo postići donošenje pomenute odluke i korist za ovu općinu.

Današnja sjednica cazinskog Općinskog vijeća i Odluka čijim donošenjem ova Općina ulazi u projekat bez Kantona, ali uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, Švedske razvojne agencije i holandskog programa ORIO, izbija sve političke argumente aktuelnog premijera Rošića i njegove SDA.

Ujedno se i dokazuje da Cazin kod međunarodnih partnera posjeduje neupitan ugled i povjerenje koji u vlastitom kantonu, umjesto da budu iskorišteni za zajednički napredak i preuzimanje modela rada, ništa ne vrijede.

Nerealno bi bilo očekivati da se trenutna vlast u USK postidi zbog ove činjenice, ali je nažalost, realno za očekivati da će i ovaj i svaki drugi projekat u Unsko- sanskom kantonu koji nije pod palicom vladajućih, biti osporavan, napadan ili zaustavljen jer je to politčka praksa kojoj smo svjedoci već dugi niz godina.

Ukupna vrijednost projekta u Cazinu iznosi 30 miliona maraka od čega su dvije trećine bespovratna sredstva obezbjeđena od međunarodnih partnera; EBRD-a, ORIO programa i švedske SIDA-e. Ovaj projekat ujedno spada u red financijski najpovoljnijih projekata koji su realizirani u našoj državi.- piše cazin.net

Related posts