Objavljeni dijelovi dokumenta za koji Kolinda i Krstičević tvrde da ne postoji

PORTAL Obris.org, koji se bavi pitanjima obrane i sigurnosti, objavio je dijelove tzv. non-papera – papira za koji ministar obrane i predsjednica tvrde da – ne postoji.

Naime, već nekoliko dana u javnosti se provlači informacija o američkom non-paperu, neslužbenom dokumentu kojim su Sjedinjene Države upozorile najviše hrvatske institucije, od Ureda predsjednice preko MORH-a pa sve do Ureda premijera, na prepreke koje Hrvatskoj stoje na putu u poslu nabave izraelskih borbenih aviona F-16 Barak.

Plenković: Nisam vidio taj papir

Papir, čije postojanje negiraju i Kolinda i Krstičević, Plenković kaže da “nije vidio”

Postojanje tog dokumenta demantirali su Krstičevićevo ministarstvo i glasnogovornica predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

“U Ministarstvu obrane ne postoji nikakav ‘non paper’ dokument u kojem se upozorava Republiku Hrvatsku da se ne odobrava prodaja izraelskih aviona Republici Hrvatskoj. Ministarstvo obrane arhivira zaprimljene akte, tako i akte i korespondenciju sa zemljama ponuđačima u postupku nabave višenamjenskog borbenog aviona”, stoji u priopćenju MORH-a.

Kolinda: Nikad nisam zaprimila taj dokument

”Predsjednica Republike Hrvatske nikada nije zaprimila nikakav dokument, kako ga u vašem upitu nazivate non-paper, iz kojeg proizlazi da postoje problemi u proceduri nabavke borbenih zrakoplova. Za sve tehničke pojedinosti postupka nabave zrakoplova molimo vas da se obratite nositelju postupka, Ministarstvu obrane RH”, kratko je Hini izjavila glasnogovornica Ureda predsjednice Ivana Crnić.

Sam premijer Plenković poslužio se malo suptilnijom formulacijom. Prvo je, podsjeća Obris.org, na dan kad je u javnosti objavljena informacija o non-paperu, prema pisanju agencije Hina, premijer Plenković “opovrgnuo pisanje medija o postojanju dokumenta koji je američka strana navodno poslala Hrvatskoj o tomu da nije moguća prodaja njihovih zrakoplova, kazavši da on taj dokument nije vidio i da ne zna o čemu se radi”.

Brigadir Ninić: Ja vjerujem u Boga, u papir ne vjerujem

Nakon toga uslijedila je i sada već antologijska izjava brigadira Željka Ninića, člana Stručnog povjerenstva za odabir aviona, koji je prvo ustvrdio da on osobno nije vidio taj papir, a na pitanje vjeruje li da postoji, odgovorio: “Ja vjerujem u Boga. U papir ne vjerujem”. Na pitanja novinarke: “Što ako se pokaže da je postojao taj papir? Zašto bi se taj papir izignorirao?”, brigadir Ninić je odgovorio: “Točno pitajte one koji su taj papir imali i što su s njim radili i zašto taj papir nije vidjelo stručno povjerenstvo.”

Krstičević: Ne mogu vjerovati da bi netko povjerovao u to

Nakon toga je priču o non-paperu još jednom odbacio ministar Krstičević u izjavi za Večernji list, koji u slučaju fijaska s nabavom borbenih aviona služi kao neslužbena PR agencija Ministarstva obrane.

“Ne mogu vjerovati da bi netko povjerovao da bi predsjednica, premijer i ja nakon takvih saznanja nastavili cijeli posao oko Baraka i da bismo bili toliko neodgovorni”, rekao je Krstičević.

Kad Krstičević, Plenković i Kolinda nešto tvrde, budite sigurni da je istina nešto sasvim drugo

Zašto se državni vrh na čelu s predsjednicom odlučio zanijekati postojanje američkog non-papera? Stvar je jednostavna – jer bi njegovo postojanje dokazalo da je hrvatski državni vrh od siječnja prošle godine svjestan da Amerikanci neće samo tako dozvoliti prodaju modificiranih F-16 Hrvatskoj.

Naime, Obris.org je objavio dijelove dokumenta za koji predsjednica, ministar obrane i premijer tvrde da ne postoji, a koji je u Zagreb stigao još u siječnju 2018.

Obris navodi kako im je s više strana potvrđeno postojanje dotičnog non-papera, koji nosi datum 17. siječnja 2018. godine, a bio je adresiran na adrese Ureda predsjednice, Ureda premijera i Ministarstva obrane.

Radi se o neslužbenom dokumentu pomoću kojeg, kako citira Obris.org, “Vlada SAD-a želi da Hrvatska ima potpunu sliku o svim elementima programa F-16, kako bi Hrvatska mogla doći do informirane odluke”. Taj dokument je u Hrvatsku stigao upravo u vrijeme kad se u našoj javnosti govorilo o provođenju dodatnih izvida obrambenog “posla stoljeća”.

Što piše u američkom non-paperu?

Obris.org piše kako se u američkom non-paperu na dvije stranice u pet odvojenih točaka upozorava na 1) preporučenu satnicu i korake za dobivanje kvalitetnog uvida u tehničko stanje konkretno ponuđenih izraelskih i grčkih rabljenih aviona F-16, 2) niz pitanja koja bi Hrvatska trebala postaviti Izraelu i Grčkoj, a tiču se strukture samih ponuđenih aviona, njihove avionike kao i stanja motora, zemaljske opreme te rezervnih dijelova i obuke, 3) mogući timeline cijelog hrvatskog posla nabave izraelskih ili grčkih rabljenih F-16, 4) preporučenu satnicu i korake potrebne za kvalitetan uvid u ponudu novih aviona F-16V blok 70/72 te 5) mogući timeline cijelog posla pribavljanja novih američkih F-16V za Hrvatsku.

Obris piše kako je zanimljivo da je SAD smatrao kako bi se detaljan uvid u tehničko stanje konkretno ponuđenih rabljenih letjelica trebao steći prije nego što Hrvatska donese odluku o izboru nekog od ponuđača. Isto tako, SAD je smatrao i da bi se za rabljene F-16 ishođenje potrebnih TPT dozvola (koje Hrvatska još uvijek nije dobila, a čini se da ni neće) te izbor izvođača svih potrebnih zahvata na avionima trebalo obaviti prije hrvatskog donošenja odluke o izboru jednog od ponuđača borbenih aviona F-16.

Hrvatska pokušava izigrati Amerikance

Obris navodi kako je ovaj dokument sigurno vidjelo više ljudi od samog premijera, predsjednice i ministra obrane, pa je prilično neshvatljivo negiranje njegova postojanja i istodobno antagoniziranje SAD-a kao strane koja je navodno zbog vlastite gramzivosti mijenjala stavove te namjerno uništila hrvatsko-izraelski posao stoljeća. U isto vrijeme se javno poziva SAD da Hrvatskoj izađe u susret i povoljno ponudi Hrvatskoj nešto iz vlastitog zrakoplovnog arsenala, pri čemu se implicira da će nam Amerikanci nakon svega dati neku zadovoljavajući ponudu.

Ovakvo djetinjasto ponašanje moglo bi u konačnici dovesti samo do jednog, a to je da se SAD ozbiljno naljuti i zatvori dio pipa iz kojih je Hrvatska dosad pila, zaključuje Obris.org.

Izvor: index.hr

Related posts