Obilježena 26. godišnjica stradanja Bošnjaka Ljutočke doline

Mještani Ljutočke doline zajedno sa predstavnicima Grada Bihaća, političkih stranaka i Medžlisa IZ Bihać u sklopu manifestacije „Ljutočka dolino nikada ne zaboravi“ obilježili su tužnu godišnjicu stradanja Bošnjaka Ljutočke doline. Posjetom spomen obilježju i masovnoj grobnici Bezdana, šehidskom mezarju Duliba, te šehidskim spomen obilježjima u Kulen Vakufu i Orašcu i ove godine bila su prilika da se članovi ubijenih i svi prisutni građani prisjete žrtava genocida u Ljutočkoj dolini, ali i porazne činjenice da za stravične zločine do sada niko od naredbodavaca nije odgovarao.

„Tih junskih dana stanovnici Ljutočke doline prošli su put stradanja, ali i put spasa i pored svih nedaća i stravični zločina ipak smo preživjeli i danas se prisjećamo naših najmilijih koji su ubijeni samo zato što su druge nacije i vjere. Zato sve nas molim da ne damo na našu državu, na njeno ime i na one koji su se za nju borili i svoje živote dali. Bosna i Hercegovina će vječno opstati kao i sjećanje na heroje koji su je branili“- kazao je u svom obraćanju Huse Behrem, ispred Organizacionog odbora.

Tužnoj godišnjici prisustvovao je i bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić koji je nakon obilaska jame Bezdana, zajedno sa mještanima Orašca, Ćukova, Klise i Kulen Vakufa prisjetio se stradanja Bošnjaka u ljeto 1992. godine.

„Dolazak na mjesta stradanja naša su obaveza kako ne bi sjećanje na istinske patriote i naše sugrađane koji su mučki ubijeni od strane svojih dojučerašnjih komšija, izblijedilo i bilo prepušteno zaboravu.Nadam se da će pravda biti zadovoljena i da će porodice ubijenih dobiti satisfakciju u vidu kažnjavanja odgovornih za jedan od najvećih zločina na ovim područjima za vrijeme agresije“- naglasio je gradonačelnik Šuhret Fazlić.

Jama Bezdana nalazi se na 744 metra nadmorske visine, dubina sa koje su vađena tijela dostizala je i 83 metara. Početak ekshumacije tijela iz masovne grobnice Bezdana započeo je 01.09.1997. godine. Proces ekshumacije, obdukcije i identifikacije trajao je do 03.10.1997.godine. Iz masovne grobnice Bezdana ekshumirana su 83 posmrtna ostatka ubijenih Bošnjaka Ljutočke doline.

Related posts