Navijači bijesni: Gradonačelnik Kasumović predložio gašenje Čelika!

U prostorijama Gradske uprave u Zenici danas je održana tematska sjednica Gradskog vijeća o stanju u NK Čelik.

Menadžment kluba kroz ovu sjednicu predlagao je reprogram dosadašnjeg duga za koji Čelik ima zakonski rok do 13. maja 2016. godine, što bi klubu uveliko otvorilo vrata napretka i oporavka.

Ono što su na sjednici zaključili i istakli članovi Gradskog vijeća jeste da Grad kontinuirano pruža podršku klubu, a dokazi za to su dugogodišnje ustupanje stadiona Bilino polje na korištenje skupa sa svim poslovnim prostorima, te osiguravanje njegovog održavanja uz finansijsku podršku svim selekcijama Čelika.

Kada je u pitanju reprogram duga, iz Gradskog vijeća nisu imali previše toga za reći osim toga da će u skladu sa svojim mogućnostima pomoći klubu.

– Gradsko vijeće konstatuje da je višegodišnje finansijsko stanje u NK Čelik sa nagomilanim neplaćenim obavezama prvenstveno iz osnova poreza i doprinosa posljedica nedovoljno kvalitetnog i stručnog sportskog menadžmena i upravljanja klubom zbog čega je potrebno sagledati postojane odgovornosti i shodno tome pokrenuti potrebne zakonske procedure – piše u zaključku sjednice.

Ono što je simpatizerima kluba posebno zasmetalo jeste prijedlog gradonačelnika Fuada Kasumovića o mogućem stečaju kluba, kako bi klub krenuo iz početka od zdravih temelja, s obzirom da se kroz reprogram duga trebaju izdvojiti velika sredstva koja ni Zenica trenutno nema.

– Šokirani smo gradonačelnikovim prijedlogom jer on znači gašenje kluba! Dirigovani stečaj se može sprovesti samo nad organizacijama koje imaju imovinu. Čelik od imovine ima samo dresove i lopte što znači da bi to značilo gašenje kluba. Dodatno smo razočarani zaključcima Gradskog vijeća koji nisu riješili, niti pokrenuli rješavanje nijednog od aktuelnih problema kluba – poručili su iz Neformalne grupe građana “Za Čelik”, koji svojim višegodišnjim aktivizmom pokušavaju spasiti klub od gašenja.

Ono što je sigurno jeste da Čeliku sat otkucava, jer uz milionske dugove i borbu za opstanak popularnog zeničkog premijerligaša ne čeka svijetla budućnost.

/faktor.ba

Related posts