Naučnici identificirali 69 lijekova koji bi se mogli koristiti za liječenje koronavirusa

Naučnici su identificirali 69 lijekova i eksperimentalnih koktela lijekova koji bi mogli biti efikasni u liječenju koronavirusa, objavio je tim medicinskih istraživača, javlja New York Times.Neki od ovih lijekova se već koriste za liječenje drugih bolesti te bi njihovo korištenje i za Covid-19, bolesti uzrokovane koronavirusom, moglo biti brže od pokušaja izuma novog antivirusa, rekli su naučnici.

Popis potencijalih lijekova pojavio se u istraživanju objavljenom na web stranici bioRxiv. Istraživači su predali podatke New York Timesu.

Kako bi došli do popisa lijekova stotine stručnjaka provelo je neobično istraživanje gena koronavirusa koji se naziva SARS-CoV-2.

Pojašnjenja radi, da bi inficirao ćeliju pluća, koronavirus u nju mora umetnuti svoje gene. Tada ćelija počinje proizvoditi virusne proteine koji se koriste za proizvodnju miliona novih virusa.

U novom istraživanju naučnici su istražili 26 gena koronavirusa koji usmjeravaju proizvodnju virusnih proteina. Oni su pronašli 332 ljudska proteina na koja je ciljao koronavirus. Kako kažu, čini se da neki virusni proteini ciljaju samo jedan ljudski protein, dok su ostali virusni proteini sposobni ciljati i na desetak ljudskih ćelijskih proteina.

Tragajući za lijekovima, istraživački tim je na kraju identifikovao 24 lijeka koja je odobrila američka Uprava za hranu i lijekove za liječenje bolesti kao što su rak, Parkinsonova bolest i hipertenzija.

Na listi su se našli i neočekivani kandidati kao Haloperidol, koji se koristi za liječenje šizofrenije, i Metformin koji uzimaju ljudi s dijabetesom tipa 2.

Istraživači su također na listu stavili lijekove koji se koriste za napad na parazite. Tu su i antibiotici koji ubijaju bakterije, čime novo istraživanje povećava mogućnost da bi se nuspojave koronavirusa mogle tretirati antivirusnim liječenjem.

Glavni lijek na listi je Hlorokin koji se koristi u liječenju malarije. Naučnici su odavno znali da se Hlorokin može vezati i za ljudski ćelijski protein koji se naziva receptor sigma-1. Taj receptor je također meta virusa.

O Hlorokinu se dosta govorilo proteklih dana zbog širenja špekulacija o njegovoj upotrebi protiv koronavirusa. Čak je i američki lider Donald Trump u Bijeloj kući govorio o ovom lijeku.

Anthony Fauci, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti, slijedio je predsjednikove primjedbe upozoravajući kako postoje samo “anegdotski dokazi” da Hlorokin može djelovati na Covid-19.

“Samo dobro izvedena ispitivanja bi mogla utvrditi je li Hlorokin siguran i efikasan protiv koronavirusa”, rekao je Fauci.

S tim u vezi, Svjetska zdravstvena organizacija najavila je da će započeti testiranje Hlorokina, zajedno s ostalim lijekovima. U međuvremenu Hlorokin se daje oboljelima od koronavirusa koji su u teškom i srednje teškom stanju.

Međutim, Nevan Krogan, biolog s Univerziteta u Kaliforniji koji je vodio novo
istraživanje, upozorio je da ovaj lijek može imati mnogo toksičnih nuspojava zbog čega naučnici tragaju za više podataka o njegovom djelovanju.

Stručnjaci iz New Yorka i Pariza u narednim danima trebali bi imati rezultate testiranja još 22 lijeka.

Izvor: Klix.ba

Related posts