Nakon verbalnog okršaja sa političarima: Šest radnika bihaćke bolnice dobili prekršajne prijave, još nema rješenja za milionska dugovanja

“Lopovi”, “hajduci”, “imate li djecu” – čuli su se jučer povici stotinjak radnika bihaćke Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” koji su se okupili ispred zgrade Skupštine USK očekujući usvajanje dnevnog reda na kojem se, između ostalog, trebalo raspravljati o odobravanju kreditnog zaduženja za bolnicu u visini od 13 miliona KM.

O sudbini bihaćke bolnice skupštinski poslanici jučer, ipak, nisu raspravljali. Dnevni red nije izglasan i sjednica je odgođena, a izrevoltirani uposlenici bolnice verbalno su se sukobili sa poslanicima koji nisu glasali za predloženi dnevni red.

Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić”, u kojoj se liječi oko 300.000 pacijenata sa područja USK, tako je ispala još jedna kolateralna šteta aktuelne političke krize vlasti u ovom kantonu i međusobnog prepucavanja pozicije i opozicije koje traje posljednjih nekoliko mjeseci.

Dobavljači traže isplatu

– Istog dana nakon dešavanja u Skupštini, nama je sa računa skinuto oko 600.000 KM koje su bile namijenjene za obnovu operacionih sala nakon požara. Ovo je tipična krajiška patološka borba za vlast, gdje niko nema potrebnu većinu. Mi smo ih jučer molili da barem usvoje dnevni red pa ako im ne odgovara kreditno zaduženje, da predlože nešto drugo. Ali, oni nisu htjeli o tome ni raspravljati – kaže za Faktor Elvir Hrustanović, predsjednik Sindikata uposlenika Kantonalne bolnice.

Pored toga što je dovedena u pitanje isplata plaća za 875 radnika, ukoliko se finansijska situacija u bolnici uskoro ne stabilizira, oko 200.000 osiguranika i 100.000 neosiguranih lica neće moći dobiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu, ističe Hrustanović.

– Nećemo ih imati čime liječiti. Već nemamo osnovnih namirnica, dobavljači nam zbog dugova uskraćuju hranu za bolničku kuhinju. Polako nestaje lijekova, sanitetskog i higijenskog materijala, niko nam više neće ništa dati. Posljedice će osjetiti cijeli kanton. A ti skupštinski poslanici svi primaju po dvije, dvije i po hiljade maraka mjesečno za nerad! U protekla dva mjeseca radili su 15 minuta – naglašava Hrustanović.

Za predloženi dnevni red jučerašnje Skupštine USK glasali su zastupnici SDA, DF-a i Laburističke stranke. Suzdržani su bili iz opozicije koju čine A-SDA, SDP, SBB i DNZ. Na sjednicu nisu došla dvojica poslanika SDA, Nisvet Jusić i Ahmet Egrlić, čijim bi glasovima dnevni red mogao biti usvojen. Jedan je bio “opravdano odsutan” u Švicarskoj, a drugi je, kažu, u vrijeme pokušaja održavanja Skupštine viđen u šetnji gradom.

Opozicija zastupa stav da dugoročno kreditno zaduženje od 13 miliona KM, koje je za bihaćku bolnicu prethodno odobrila Vlada USK, nije dobro rješenje. U SDP-u BiH smatraju da bi se preraspodjelom novca iz kantonalnog budžeta i Zavoda zdravstvenog osiguranja moglo postići više.

– Rješenje je u budžetu USK, koji iznosi blizu 200 miliona KM, i Zavodu zdravstvenog osiguranja USK čiji budžet iznosi skoro 100 miliona KM. Zavod je prošle godine imao tri miliona maraka viška koji je raspoređen u neke druge svrhe, a nije dat da se riješe ove goruće stvari u bolnici. SDP smatra da se ovaj problem treba i mora riješiti bez kredita, a ja sam čak tražio da se 2018. proglasi godinom zdravstva i da se svi resursi usmjere na rješavanje problema u ovoj oblasti, pogotovo u kantonalnoj bolnici. S druge strane, tražiti od nas, koji smo opozicija, da upravljamo procesima je nemoguća misija. Ukoliko neko želi da mi upravljamo procesima, neka se sklone jer evidentno nemaju kapaciteta kao vlada, ali ni u Skupštini, da rješavaju probleme građana USK – kaže Željko Mirković, poslanik SDP-a u Skupštini USK.

Tad je bilo tad, a sad je sad

S druge strane, predsjednik Sindikata bihaćke bolnice ističe kako su u posljednjih 15 godina ovom institucijom direktno ili indirektno upravljale sve stranke koje participiraju u Skupštini USK, bilo kroz poziciju direktora ili upravne odbore, te da su menadžmenti bolnice konstantno ukazivali na nakaradan sistem zdravstvenog osiguranja i način finansiranja bolnice.

– Sada je sve to došlo na naplatu. Predlagali smo im sve moguće načine kako se može uštedjeti, šta bi trebalo uraditi, ali za to jednostavno nema sluha. Prije dvije i po godine bivši direktor bolnice je tražio isti ovakav kredit da se bolnica izvuče iz dugova. Tada su protiv kredita bili oni iz opozicije koji su sada na vlasti, a tadašnja vlast, koja je sada opozicija, podržavala je kreditno zaduženje. I jučer to kažem Željku Mirkoviću, a on mi kaže: “Tad je bilo tad, a sad je sad, i mi njih moramo rušiti” – priča Elvir Hrustanović.

Dodaje da je nakon jučerašnjeg verbalnog okršaja sa političarima ispred Skupštine USK šest uposlenika bolnice dobilo prijave za narušavanje javnog reda i mira i novčane kazne po 100 KM.

– Policija je jutros dolazila kod mene u kuću. Oni samo rade svoj posao, a zna se ko nas je prijavio. Kažnjeni smo nas petorica i jedna gospođa koja je davala intervju malo glasnije i imenovala političare koji su odgovorni za ovakvo stanje – kaže Hrustanović.

/faktor.ba

Related posts