Nadarević o vožnji transporterom: Igrače pazim kao svoju djecu

Zbog manjka finansijskih sredstava crveno-bijeli ove zime nisu bili u mogućnosti da otputuju na pripreme, a iako im loši vremenski uslovi ovih dana otežavaju rad u Bihaću, to ih nije spriječilo da redovno treniraju kako bi spremno dočekali start prvenstva.

Da poteškoće na koje su naišli prebrode igračima u velikoj mjeri olakšava trener Safet Nadarević. Naš nekadašnji reprezentativac svoje izabranike od teretane do stadiona prevozi u lakom transporteru Pinzgaueru, koji se inače koristi za prijevoz ljudi i tereta u najtežim klimatskim i terenskim uslovima.

“Pinzgauer imam od ranije u svom vlasništvu, jer sam inače strastveni lovac i najviše ga koristim u te svrhe. Udaljenost između stadiona i teretane nije velika, no meni je žao da igrači idu po snijegu, pa sam ih zato sve smjestio u vozilo. Ne želim da se prehlade, pazim ih kao svoju djecu. Kada bi neko od njih propustio sedam dana treninga, imao bih veliki problem”, kazao je Nadarević za SportSport.ba.

Sa sličnim problemima Nadarević se kao igrač i sam susretao.

“Mene najviše raduje što igračima nije teško trenirati. To pokazuje da oni imaju motiv i cilj. Ništa bolje uslove nisam imao ni ja u mladosti, ali nikada nisam gledao kakvo je vrijeme, da li pada kiša ili snijeg, jednostavno sam znao da je to posao kojim se želim baviti i da se trud jednom mora isplatiti. Nije bilo vremena po kojem nisam odradio trening”, priča nam Nadarević.

Dotakao se i situacije koja vlada u bihaćkom klubu.

“Igrači su svjesni da situacija nije bajna, no došli smo s ciljem da nešto napravimo i težit ćemo da ga i ostvarimo. Jedinstvo nikome od nas nije autobuska stanica, da se samo pojavimo i odemo. U proljetni dio sezone ulazimo sa potpuno drugačijim igračkim kadrom i na ove igrače neću da stavljam nikakav teret. Oni nisu krivi za to što je Jedinstvo danas u dnu i što je praktički jednom nogom u nižem rangu. Ići ćemo iz utakmice u utakmicu, davati sve od sebe, pa šta bude. Da smo s ovim kadrom krenuli u sezonu, vjerovatno bi danas bila druga priča.”

 

Svjestan je Nadarević da je preuzeo “vruć krompir”.

“Neko je morao doći i preuzeti klub. Pitali su me jesam li hrabar ili lud, ali ja vjerujem da nisam lud i da ću zajedno sa svojim igračima ostvariti što sam zacrtao. Najlakše je ostaviti klub da ispadne iz lige, da se ne pokuša ništa…”

Nadareviću je Jedinstvo ujedno prvi klub u trenerskoj karijeri.

“Želio sam ostati u fudbalu i nakon karijere, a trenerski posao je ono što me oduvijek privlačilo. Kroz karijeru sam često bilježio šta se radi na treninzima i ‘kupio’ od raznih trenera ono što ih je krasilo. Danas mi to mnogo pomaže. Imam li uzora? Bilo je trenera čiji rad mi se sviđao posebno. Tu bih izdvojio Miroslava Blaževića s kojim sam zarađivao u Zagrebu, te Michaela Skibbea koji me vodio u Eskisehirsporu. Od njih sam mnogo naučio”, podvukao je Nadarević na kraju razgovora.

Jedinstvo je trenutno pretposljednji tim Prve lige FBiH sa samo sedam osvojenih bodova.

Related posts