Anketa pokazala da većina građana Srbije ne želi ratovati zbog Kosova

Većina građana Srbije smatra da ne bi bilo opravdano ući u oružani sukob kako bi Kosovo ostali u sastavu Srbije, pokazuje istraživanje Beogradskog centra za sigurnosnu politiku.

Da ne bi trebalo ići u rat smatra 73 posto anketiranih, 17 posto “ne zna”, a 10 posto smatra da bi trebalo.

Prema istraživanju, koje će biti predstavljeno danas, ni većina glasača desničarskih stranka poput SRS i Dveri ne bi bila spremna da se lati oružja zbog Kosova, piše “Blic”.

Najratoborniji su mladi od 18 do 29 godina od kojih bi 15 posto išlo u rat zbog Kosova, pokazuje istraživanje koje je provedeno uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Norveške u periodu od 26. decembra do 14. januara na uzorku od 1403 punoljetnih stanovnika Srbije.

Kada je riječ o pripadnicima stranaka, 70,6 ispitanika iz SNS smatra da nije opravdano ući u oružani sukob kako bi Kosovo ostalo u sastavu Srbije, kod DS je taj postotak 86,5 posto, a ovakav stav ima i 70,2 posto ispitanika is koalicije SPS-PUPS-JS.

Za Kosovo ne bi ratovalo 57,5 posto ispitanika iz Dveri, 87 posto iz LDP (Liberalno demokratska stranka), SDS (Socijaldemokratska stranka) i LSV (Liga socijaldemokrata Vojvodine) kao ni 50 posto iz SRS (Srpska radikalna stranka).

Najveći postotak negativnih odgovora na ovo pitanje dali su ispitanici iz pokreta DJB (Dosta je bilo) – čak 96 posto.

Related posts