"Musalla 2018": Bosanski čovjek je kao onaj koji je na stećku uvijek pozdravljao

Klanjanjem džuma-namaza kod Musalle sultana Mehmeda Fatiha, najzapadnijeg fizičkog traga tog osmanskog sultana sačuvanog u BiH, u mjestu Donji Kamengrad, nadomak Sanskog Mosta, danas je održana centralna svečanost kulturno-vjerske manifestacije “Musalla 2018”, javlja Anadolu Agency (AA).

Redovnu zajedničku molitvu muslimana petkom predvodio je Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH, izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića.

Ovogodišnja Musalla se obilježava, ako mogu kazati, rekao je efendija Abdibegović, u ozračju Fetve da je dolina Sane proglašena šehitlucima, jer je taj prostor onaj na kome su učinjeni veliki zločini, zločini poput genocida.

-Meni je drago da mi je pružena prilika da i danas budem ovdje kao izaslanik reisu-l-uleme Huesina efendije Kavazovića. Drago mi je da Sanski Most na ovaj način potvrđuje svoj hod u vremenu i prostoru i da Musalla kao mjesto gdje se čini sedžda ima jednu tradiciju, ima jednu vrijednost koja se prepoznaje unutar tog bosanskog ambijenta i bosanskog čovjeka bilo da je riječ o Ajvatovici, Karićima, mevludu na Buni ili u drugim dovištima Dobre Vode, Foča, Zvornik i Ključ. U tom kontekstu bosanski čovjek je uvijek bio povezan s prirodom i s mjestom gdje živi i gdje provodi svoje vrijeme. Izlazak u prirodu je traganje za prirodnim ambijentom i prirodom naravi čovjeka – rekao je efendija Abdibegović.

Rekao je da u kontekstu ovih dinamičnih kretanja “mi mislimo da je najbolje osjetiti to tlo, spustiti svoje čelo na sedždu i otvoriti svoje dlanove prema nebu i onda pogledati unutar ibadetskog prostora ko je s desna, ko je s lijeve strane”.

-U tom kontekstu, ljubav prema domovini je naznačena na ovim prostorima. Današnje obilježavanje je prožeto i kroz jednu poruku koju reisu-l-ulema ima u svojoj hudbi, a to je 11. juli. U kontekstu kretanja u vremenu i prostoru, bosanski čovjek je kao onaj koji je na stećku uvijek pozdravljao, imao otvoreni dlan, imao otvoreni pogled prema čovjeku radujući se na ovom prostoru i mislim da su Krajišnici u tom ambijentu posebno značajni – poručio je efendija Abdibegović.

Hasan efendija Makić, muftija bihaćki, pročitao je hudbu reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina efendija Kavazovića, koja je posvećana 11. julu, datumu obilježavanja genocida u Srebrenici.

Mufija Makić rekao je da je Musalla, odnosno prostor Musalle u Sanskom Mostu, Donjem Kamendgradu, od iznimne važnosti.

-Ovo je za nas istorijski momenat, jer je Musalla istorijska razglednica Bosne. Naime, Musalla je mjesto gdje je sultan Mehmed Fatih došao sa svojim gazijama i donio islam na ovo područje. Nakon toga, stanje u Bosni se potpuno mijenja i dolazi nova kultura, nova civilizacija, čiji tragovi su danas uz suživot sa ostalim, međusobno sa svim narodima koji su tu živjeli i koji žive. Ali, ta kultura i ta civilizacija koju su Osmanlije donijele i danas je prisutna ovdje i zato je za nas ova Musalla izuzetno značajna i izuzetno bitna – istakao je muftija bihaćki Hasan efendija Makić.

Naglasio je kako je Islamska zajednica u BiH pokrenula inicijativu da se zločini koji su učinjeni u Prijedoru, u dolini Sane, obilježe onako kako su i učinjeni, u smislu da je do sada zločin koji se činio u dolini Sane bio slabo primjećivan, slabo valoriziran u odnosu na Srebrenicu, u odnosu na druge zločine.

-A, obzirom na razmjere zločina koji su se ovdje dogodili, dakle, oni su uglavnom bili prečutkivani i zato je Rijaset Islamske zajednice u BiH donio odluku o obilježavanju ovih zločina, donio Fetvu o šehitlucima na ovom području, na prostoru četiri opštine: Prijedor, Sanski Most, Ključ i Bosanski Novi. Poimenice su spomenuti svi šehitluci koji imaju svoj posebni hurmet. Šehitluci, odnosno mezarluci kod nas svakako imaju jedno veliko poštovanje, ali posebno šehitluci koji su mjesta šehida koji su dali svoje živote za ovu domovinu. I u tom pogledu ta Fetva je donesena na posljednjoj sjednici Vijeća muftija u Travniku kako bi se istakao značaj tih šehitluka – rekao je muftija bihaćki Hasan efendija Makić.

Manifestacija je iskorištena i da muftija bihaćki Hasan efendija Makić uruči dekret reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina efendije Kavazovića novom glavnom imamu Sanskog Mosta Mirzi efendiji Žeriću.

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić rekao je da je Musalla jedna od najznačajnijih vjersko-kulturnih manifestacija na Unsko-sanskom kantonu, a i šire.

-Musalla ima više značenja. Prije svega, ona je ovdje kao spomenik da je islam došao upravo onog momenta kada je sultan Mehmed Fatih istu izgradio i klanjao prvu džumu namaz baš prvi petak u mjesecu julu ovdje na ovim prostorima. Ali, posebno je vezuje za činjenicu da je to vladar koji je 1463. godine donio Ahdnamu da svim ostalim koji nisu muslimani u BiH prizna ista prava na vjerske slobode i promovisanje lične vjeroispovijesti i općenito onoga što je u osnovi elementarnih ljudskih prava – poručio je Rošić.

Načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović istakao je da Musalla za Sanski Most nije samo značajna gledano kroz historijsku prizmu gdje “na ovaj način obilježavamo simbiozu našeg i bratskog naroda Turske”, nego jedna centralna manifestacija.

-Ja bih rekao, centralna godišnja džuma u Sanskom Mostu kojoj svi građani koji su vjernici dođu da klanjaju i na ovaj način su u stanju da čuju poruke najviših zvaničnika Rijaseta Islamske zajednice u BiH i zvaničnika sa područja USK-a – rekao je Hasanbegović.

Istakao je da je danas “za nas u Sanskom Mostu zaista veliki dan kada slavimo 10 godina od otvaranja bolnice”.

-Ovom prilikom upućujem čestitke prvo svim onim koji su radili u bolnici, od medicinskih sestara do ljekara i tehničkog osoblja na ovoj zaista za nas najzanačjnijoj ustanovi u Sanskom Mostu, koja nam omogućava razliku između života i smrti – naveo je Hasanbegović.

Prije džuma-namaza, 35 izviđača iz Federacije, turskih izviđača i bajraktara prisustvovalo je programu kod spomenika turskih šehida u Donjem Kamengradu.

Današnja džuma u Donjem Kamengradu jedina je koja se danas klanjala u Sanskom Mostu, pa su joj prisustvovali vjernici iz svih dijelova općine.

Prije početka džuma-namaza, u Donjem Kamengradu održana je prozivka bajraktara. Priređen je i prigodan program – ilahije i kaside, kao i učenje sure Feth. Dodijeljena su i priznanja za bajraktare i za najljepši bajrak.

Titulu najljepšeg bajraka i najljepše obučenog bajraktara ponio je Abdulvahid Cerić iz džemata Fajtovci, koji je nosio barjak rahmetli generala Armije RBiH Mehmeda Alagića, koji je nakon rata obavljao dužnost načelnika općine Sanski Most.

U manifestaciji “Musalla 2018” koja je trajala od 4. jula do danas održana je večer ilahija i kasida uz sudjelovanje velikog broja renomiranih učesnika, kao i tradicionalna večer Kur'ana u haremu Sultan Fatihove džamije u Donjem Kamengradu.

Prema predanju, na ovome mjestu je 1463. godine džuma-namaz klanjao turski sultan Mehmed El Fatih, nakon pobjede nad ugarskom vojskom u bici za obližnju utvrdu te je na tom mjestu dao da se izgradi Musalla. Musalle su preteče džamija, a ova u Donjem Kamegradu upisana je u državni registar kulturno-historijskih spomenika od posebnog značaja i pod zaštitom je države i jedina je aktivna musalla na prostoru čitavog Balkana.

Related posts