Mladen Ivanić: BiH se može podijeliti samo ratom (VIDEO)

Iz Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) ne prestaju pristizati osude na istup Bakira Izetbegovića u intervjuu za Deutsche Welle, kako na poruke koje je izjavio tako i na one koje nije izjavio.

Jedna od izjava se odnosila na pitanje o mogućnosti održavanja referenduma u RS-u o otcjepljenju tog dijela BiH.

– Radit ću ono što će raditi sve patriote ove zemlje. Branit ću ono na što smo stekli pravo borbom 1992-1995. godine, pa i samim Dejtonskim mirovnim sporazumom – kazao je Izetbegović.

Bosanskohercegovačke patriote će, dodao je Izetbegović, u slučaju pokušaja otcjepljenja RS-a biti na strani odbrane teritorijalnog integriteta BiH. Uslijedilo je pitanje o spremnosti na “najgori mogući scenario”.

– Dakle na rat? Jesam – odgovorio je Izetbegović, dodavši da “svako ko voli ovu zemlju mora biti spreman ići do kraja kada je u pitanju njen teritorijalni integritet”.

Ove izjave su politički predstavnici iz RS-a ocijenili kao ratnohuškačke te su sasuli lavinu kritika na Izetbegovića. Naročito su glasni u kritikama bili zvaničnici Saveza za promjene, čiji je kandidat za člana Predsjedništva BiH na prošlim izborima, koji je i dobio podršku glasača, također govorio za Deutsche Welle, a njegov je intervju objavljen danas.

Mladen Ivanić se također suočio sa pitanjem o referendumu o otcjepljenju RS-a.

– Evo, desi se, recimo, referendum o nezavisnosti. I kažu građani, što bi vjerovatno bio slučaj, da su za nezavisnu RS. I šta ćemo onda? U ovom trenutku se mi sami ne možemo dogovoriti. U ovom trenutku ne postoji niti jedna međunarodna snaga koja bi iza toga stala, zbog hiljadu razloga. Prva Srbija ne bi stala iza toga zbog Kosova. Ko će nam pomoći da to realiziramo? Postoji samo treći način kako to možete uraditi, a to je ratom – izjavio je Ivanić.

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda je rekao isto ono što je rekao i njegov kolega iz reda bošnjačkog naroda, to jest da otcjepljenje RS-a znači novi rat na ovim prostorima, što je, sudeći prema dosadašnjim reakcijama, nekako promaklo političkim zvaničnicima u RS-u, ali i Ivanićevim kolegama iz Saveza za promjene. Ali i političkim faktorima i medijima u Beogradu.

Related posts