Ministar Dedić saopćio koliko će vlast u FBiH u 2019. finansirati poljoprivredu

Prvim je planirano izdvajanje 68.700.000 KM na ime poticaja za poljoprivredu i ruralni razvoj, a drugim 2.500.000 KM kao poticaj veterinarstvu. Korisnici prvog programa su klijenti upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić je kazao da predviđene mjere imaju za cilj unapređenje poljoprivredne proizvodnje, konkurentnost na stranom tržištu, zdravstvenu ispravnost i adekvatniji životni standard proizvođača.

Napomenuo je da se sredstva, također, izdvajaju na kantonalnim i općinskim nivoima te da je prošle godine na kantonalnom nivou izdvojeno više od 20 miliona KM.

“Pored svega navedenog, moram naglasiti da su sredstva koja smo izdvojili dosta niža od onih koja se izdvajaju u svim zemljama u regionu. Potrebno je izdvajati veća sredstva, pogotovo za kapitalne institucije”, rekao je Dedić.

Planirano je, navodi Dedić, da se 25 posto refundira proizvođačima od nabavke opreme i mehanizacije, kao i da se sufinansira uvođenje certifikacije.

Tokom 2019. godine će u FBiH biti nastavljena dijagnostička ispitivanja na tuberkulozu, brucelozu i enzootsku leukozu goveda, kako bi bili osigurani minimalni uslovi za plasman naših proizvoda na strana tržišta. Također, bit će nastavljeno suzbijanje i kontrola bruceloze kod ovaca i koza.

Rezultati dijagnostičkog ispitivanja na zarazne bolesti su pokazatelj epizootiološke situacije u Federaciji BiH i omogućavaju pravovremeno preduzimanje mjera na suzbijanju, sprečavanju širenja i iskorjenjivanju zaraznih bolesti.

Dedić, govoreći o utvrđenim nepravilnostima u stočarstvu, ističe da u ovčarskoj proizvodnji 50 posto kontrolisanih slučajeva nije zadovoljavalo kriterije.

Zbog toga bi, navodi, trebalo da se kontrolišu svi novi korisnici koji prvi put budu ulazili u aplikaciju.

Izvor: klix

 

Related posts