May žali zbog odluke zastupnika, Corbyn poziva na opće izbore

Lider Laburističke partije  Jeremy Corbyn izjavio je da je vlada pobijeđena velikom većinom

Britanska premijerka Theresa May  izjavila je večeras nakon glasanja u britanskom parlamentu, da “duboko žali” zbog odluke zastupnika da odbace sporazum koji je sa  EU postigla o izlasku Velike Britanije iz EU. May je zastupnicima nakon glasanja kazala da se i sama borila sa tim pitanjem, ali i da je svjesna “potencijalne štete” koja prijeti Britaniji ukoliko napusti EU bez dogovora, prenosi BBC.

Rekla je  kako će tražiti od Donjeg doma parlamenta da se sutra glasa o izlasku Britanije iz EU bez sporazuma. May je dodala i da ukoliko produže član 50 Lisabonskog sporazuma, EU će željeti da zna šta Britanija želi da postigne sa tim produženjem te je  istakla da se zastupnici sada nalaze pred “teškim izborom” šta dalje da urade.

Lider Laburističke partije  Jeremy Corbyn izjavio je da je vlada pobijeđena velikom većinom i da mora da prihvati da njihov sporazum nema podršku parlamenta te da je premijerka u potpunosti svjesna štete koju Brexit bez sporazuma može da nanese.

-Vrijeme je za opće izbore – rekao je Corbyn .

Britanski parlament odbacio je prijedlog o Brexitu koji je premijerka Theresa May dogovorila sa Evropskom unijom. Sporazum o Brexitu odbačen je večeras s 242 glasova ‘za’ i 391 ‘protiv’, prenosi BBC. Premijerki je nedostajalo čak 149 glasova za usvajanje sporazuma, jer se 391 poslanik negativno izjasnio o prijedlogu sporazuma premijerke, prenosi Reuters.

Velika Britanija bi zvanično trebalo da izađe iz Evropske unije 29. marta.

Neizglasavanje u britanskom parlamentu sporazuma o izlasku Velike Britanije iz EU, i to samo 17 dana prije 29. marta, kao datuma određenog za Brexit, u velikoj mjeri povećava ššanse za “neuređeni” Brexit, rekao je glasnogovornik predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska naglasivši da je EU “učinila sve što je moguće kako bi se postigao sporazum”.

-Mi ćemo nastaviti naš dio priprema. Ukoliko dođe do obrazloženog zahtjeva za odlaganje (Brexita), 27 članica EU će to razmotriti i odlučiti jednoglasno – poruka je glasnogovornika predsjednika Evropskog vijeća, prenosi Independent.

U EU naglašavaju da žžele da vide vjerodostojan zahtjev za produžetak i vremenski okvir za postizanje dogovora, odnosno odlaganje termina za izlazak Velike Britanije iz EU.

-Neophodno je osigurati neometano funkcionisanje institucija EU – upozoravaju iz Unije.

Izvor:  Fena

 

Related posts