Malenom Ajdinu ispunila se želja: Dobio je bicikl, u toku je renoviranje i kuće

Za osmogodišnjeg Ajdina Mukića koji u jako teškim uslovima živi sa dedom Huseinom u zaseoku Kajička na području općine Travnik, ovih dana rijetko ko da nije čuo.

Majka ga je ostavila prije dvije godine, otac otišao u Hercegovinu da radi, a za malenog Ajdina jedino se brine dedo Husein. Žive u trošnoj kući, bez novca, struje i bez osnovnih potrepština za normalan život.

Nakon što je ova priča dospjela u medije, mnogi su odlučili pomoći kako bi dječak i njegov dedo živjeli u barem malo humanijim životnim uslovima. Tako je Ajdin već dobio bicikl, mobitel i nešto hrane, što ga je učinilo presretnim.

Iz humanitarne organizacije Dirhem SBK ističu da su oni još prije godinu, dok ova priča nije bila poznata javnosti, pokrenuli akciju pomoći porodici Mukić.

– Sredinom prošle godine skupili smo nešto novca kako bismo im pomogli. Oni su prije toga živjeli u katastrofalnim i totalno nehumanim uslovima, u kući bez ikakvog krova, koja je stalno prokišnjavala i u kojoj je uvijek puhalo. Uspjeli smo barem ozidati potrkovlje, uraditi krov, kupatilo i stolariju – kazao je za Faktor Edin Draganović iz Dirhema.

Pojašnjava da su ranije pokrenuli proceduru za uvođenje struje u njihovu kuću, ali su ih u tome omele procedure, s obzirom na to da da je bilo problema oko vlasništva kuće. Nada se da će se to u narednih nekoliko dana riješiti.

– Sada rješavamo struju i toplotnu oblogu, a planiramo uskoro i da uredimo dvije sobe i da nabavimo potreban namještaj, barem krevet za Ajdina. Još im treba i električni šporet – priča Draganović.

Na svu sreću, ovoj humanitarnoj organizaciji sada se javlja veliki broj donatora koji žele pomoći da maleni Ajdin, uprkos svim nedaćama, ima normalno djetinjstvo.

– Humanitarna organizacija Dirhem će i u narednom periodu nastaviti pomagati Ajdinu i njegovoj porodici. Svi koji žele donirati novac ili pomoći na neki drugi način mogu nas kontaktirati putem našeg Facebooka, maila: hodirhem@gmail.com ili na broj 062-874-556 – ističe Draganović.

Related posts