Ko upravlja donacijama iz inozemstva za migrante u BiH

Ministarstvo finansija i trezora BiH nema informaciju o pristigloj međunarodnoj pomoći koja se u vezi s migrantskom situacijom upućuje u BiH, navodi se u zvaničnom saopćenju Vijeća ministara BiH.

Ova informacija može značiti da obećani novac nije stigao u BiH, ili da je možda uplaćen na račune nekih drugih nivoa vlasti, pa čak i nekih nevladinih organizacija.

Pomoć u opremi

Češka je objavila da namjerava BiH uplatiti milion eura, Austrija je ponudila pomoć, ali ne i novčanu, a kontingent od 56 šatora dopremljen je u BiH 5. jula.

U Sarajevu su prekjučer zamjenica guvernera Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) Marija Sančez-Jebra Alonso (Maria Sanchez-Yebra) i šef Misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Peter van der Overart (Van Der Auweraert) potpisali sporazum o dodjeli milion eura bespovratne pomoći našoj državi.

– Od Evropske komisije očekuje se šest miliona eura iz alokacije za državni program IPA 2018. za finansiranje pomoći našoj zemlji u pogledu migracija – saopćilo je prekjučer Vijeće ministara.

Također je istaknuto da se kontinuirano vode razgovori s predstavnicima nadležnih međunarodnih organizacija i Evropskom komisijom o troškovima ishrane i osiguranja zdravstvene zaštite migranata.

Bez podračuna

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić kazao je za „Avaz“ da institucija koju vodi nema podračun i da se njima neće ništa direktno uplaćivati.

– Borimo se s migrantskom krizom s onim što imamo. Nama su pomogli iz Brisela, kupili su nam novi server vrijedan više od 100.000 KM. Što se novca tiče, mi s tim nemamo ništa – istakao je Ujić.

Dodao je da je Služba dobila pomoć i od Agencije za evropsku graničnu i obalsku stražu (Frontex), koja je donirala aparate za uzimanje otisaka prstiju od migranata vrijedne 150.000 maraka.

EK izdvaja dodatnih šest miliona eura

– Evropska unija početkom prošlog mjeseca obezbijedila je humanitarna pomoć vrijednu 1,5 miliona eura za rješavanje hitnih potreba izbjeglica i migranata u BiH. Ta pomoć stigla je preko humanitarnih partnera, kao što su agencije UN-a, a obuhvata hranu, odjeću, pokrivače, higijenske predmete, zdravstvene usluge, skloništa za hitne slučajeve… – kazala je za „Avaz“ Jamila Milović-Halilović, portparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH.

Dodala je da EK namjerava izdvojiti dodatnih šest miliona eura. Ova podrška dodana je na iznos od 24,6 miliona eura koje je EU uložila u podršku BiH u oblasti migracija i upravljanja granicama još od 2007. godine – naglasila je Milović-Halilović.

Hrvatska odbila ponudu Brisela

Za svakog migranta spašenog iz mora Evropska komisija će državi koja ga odluči prihvatiti platiti 6.000 eura, a Hrvatska je odbila takvu ponudu Brisela.

Ova ponuda dio je predloženog koncepta Evropske komisije, koji je razrađen na osnovu dogovora država članica EU postignutog na prošlomjesečnom samitu u Briselu, a o kojem će se još razgovarati.

Uz novac, EK nudi i druge mogućnosti državama koje bi na svojoj teritoriji dopustile uspostavljanje kontroliranih centara za iskrcavanje i obradu migranata.

avaz.ba

Related posts