Ko će biti kandidati za članove Predsjedništva BiH 2018.?

Premda su do narednih Općih izbora ostale skoro dvije godine, u bosanskohercegovačkim političkim krugovima već se spekulira imenima kandidata za najviše funkcije.

Neki su doduše već istakli svoje kandidature – javno. Jerko Ivanković Lijanović tako je za N1 kazao da će se kandidirati za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda dok je u razgovoru za N1 i Mustafa Cerić ostavio otvorenom mogućnost ponovne kandidature.

Posebno neizvjesna mogla bi biti trka za mjesto koje u Predsjedništvu pripada bošnjačkom narodu. Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost, nedavno je gostujući u Pressingu N1 televizije kazao da ”ne postoji Bošnjak mimo Bakira Izetbegovića koji bi mogao stati njemu (Radončiću) na crtu. Što se tiče kandidature njegove supruge nisam čuo za tu tezu”, kazao je tom prilikom Radončić.

Njegova nova kandidatura je sasvim izvjesna, a bio bi to treći pokušaj bivšeg vlasnika Avaza. Ovaj put, među protivnicima ne bi imao rivala od kojeg je već dvaput poražen – Bakira Izetbegovića. On, naime, gubi pravo kandidature jer je vezao dva mandata.

A ko će biti kandidat Stranke demokratske akcije za bošnjačkog člana Predsjedništva? Nezvanično, u opticaju su dva imena – direktorica Univerzitetskog kliničkog centra Sebija Izetbegović i predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

Otvorena je priča oko formiranja neke vrste zajedničkih liste kandidata ljevice ili kako se to ovdje kaže – građanske opcije. U tom slučaju, Socijaldemokratska partija bi najvjerovatnije za bošnjačkog člana Predsjedništva kandidirala Denise Bećirovića. No, sam Bećirović za N1 je kazao da je o tom pitanju još uvijek rano polemisati.

”O tome ćemo pričati kad dođe vrijeme, dakle u izbornoj godini. To je sve što imam reći”, kazao je on.

Uzbudljivo će biti u trci za člana Predsjedništva iz Republike Srpske. Milorad Dodik ili novi pokušaj Željke Cvijanović? Po svoj prilici, kandidat za poziciju koju trenutno obnaša Mladen Ivanić bit će upravo predsjednik RS-a.

O potencijalnim kandidatima za člana Predsjedništva BiH iz HDZ-a ili jedinstvenog hrvatskog bloka još uvijek niko ne govori. – piše N1.

Related posts