Kinezi odgovorni za veliko uništavanje ozonskog omotača, koristili opasnu hemikaliju

Kineska građevinska industrija odgovorna je za masovni porast emisije gasova koji uništavaju ozonski omotač Zemlje. Agencija za zaštitu životne sredine (EIA) pronašla je široku upotrebu CFC-11 u Kini, iako je ova hemikalija potpuno zabranjena već godinama.

Naučnici su mjesecima unazad bili veoma zbunjeni misterioznim porastom ispuštanja štetne hemikalije u ozon. Izvještaji o emisiji pokazali su kako su ključni izvor zagađenja kineske građevinske firme.

Prije dva mjeseca istraživači su objavili studiju koja je pokazala da se povećava upotreba zabranjene hemikalije CFC-11. Među istraživačima su postojale sumnje kako se hemikalija koristi negdje u istočnoj Aziji. Nekoliko stručnjaka bilo je zabrinuto da se hemikalija koristi za tajno obogaćivanje urana za upotrebu nuklearnog oružja. Međutim, stvarnost se pokazala drugačijom.

CFC-11 je vrlo učinkovito sredstvo za proizvodnju poliuretanske pjene koja se koristi za kućne izolacije kako bi smanjila račune za električnu energiju, kao i emisije ugljika.

Istraživači iz EIA, grupa koja vodi zelenu kampanju, kontaktirali su deset različitih fabrika za proizvodnju pjene širom Kine. Nakon detaljnih razgovora s 18 firmi, istraživači su otkrili kako se zabranjena hemikalija koristi u većini poliuretanskih izolacija koje proizvode ove firme.

Jedan prodavač CFC-11 procijenio je kako je 70 posto kineskih domaćih proizvođača koristilo zabranjenu hemikaliju. Razlog za ovo je vrlo jednostavan – CFC-11 je mnogo kvaliteniji i jeftiniji od alternativnih sredstava.

“Bili smo apsolutno zapanjeni pronalaskom firmi koje su vrlo otvoreno potvrdile upotrebu CFC-11, govoreći kako je legalno da ga koriste. Otvoreno su nam priznali da koriste hemikaliju za koju znaju da je veoma opasna”, kazala je Avipsa Mahapatra iz EIA.

CFC-11 je zabranjen Montrealskim protokolom 1987. godine. Ova hemikalija spada u niz hlorofluorougljika koji su prvobitno razvijeni kao sredstva za hlađenje 30-ih godina. Korištena je i u aerosolnim sprejevima i otapalima. Međutim, naučnici su otkrili da CFC u atmosferi otpušta atome hlora koji mogu brzo uništiti molekule ozona.

Još nije poznato da li će kineske kompanije biti kažnjenje i kako će naučnici utjecati na njihovu upotrebu štetne hemikalije.

Related posts