Katolički školski centar u Bihaću i dalje ne radi, učenici ni danas neće u školu

Iako je Skupština Unsko-sanskog kantona sinoć vanredno zasjedala s ciljem rješavanja problema finansiranja Katoličkog školskog centra “Ivan Pavao II” u Bihaću, čiji su uposlenici zbog kašnjenja plata obustavili nastavu već sedam dana, danas se učenici nisu vratili u školske klupe, a definitivno neće ni sutra.

Zbog toga što još nisu dobili platu za septembar, za razliku od svih drugih korisnika budžeta USK, Katolički školski centar “Ivan Pavao II” u Bihaću obustavio je nastavu prošle srijede, 7. decembra.

“Vlada je svim drugim budžetskim korisnicima isplatila plaću, a nama je obustavljena bez ikakvog pismenog obrazloženja. Žao nam je što je do ovoga moralo doći, ali naši radnici ne mogu raditi u 12. mjesecu, a nije im isplaćena pravedna naknada ni za 9. mjesec, a drugima jeste, čime smo dovedeni u neravnopravan položaj”, saopćili su iz tada Uprave ove ustanove.

Nakon nekoliko dana, iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK su pojasnili razloge zbog kojih Katoličkom školskom centru nisu isplaćena sredstva za plate.

“Skupština USK je 2014. godine ugovorom preuzela obavezu finansiranja samo jedne nastavne linije – isključivo srednje škole Opća gimnazija. Problemi su nastali kada je ova ustanova, bez saglasnosti Skupštine USK, uspostavila nastavne linije u predškolskom, osnovnom obrazovanju, kao i srednju medicinsku školu“, istakli su u ministarstvu.

U Katoličkom školskom centru ne negiraju da su osnovali i druge smjerove sklopu svoje ustanove, no tvrde da posjeduju validna Rješenja o registraciji članica KŠC “Ivan Pavao II” u Bihaću.

Na nekim dokumentima koje je rukovodstvo ustanove danas objavilo, vidljivo je da su potpisani od strane bivšeg ministra obrazovanja USK Darija Jurića.

Zastupnici u Skupštini USK, s druge strane, sinoć su bili na skoro jedinstvenom stavu da otvaranje novih smjerova i škola u sklopu Katoličkog školskog centra u Bihaću nije provedeno u skladu sa zakonom, a pogotovo što nije tražena saglasnost Skupštine USK o tome, a to je, kako se moglo čuti od zastupnika, bilo nužno provesti.

Uprkos tome, Skupština USK zadužila je kantonalnu Vladu da osigura sredstva u budžetu za školsku 2016/2017. godinu i akontativno izvrši isplatu plaća uposlenim u ustanovama čiji je osnivač Banjalučka biskupija, odnosno Katolički školski centar.

Prema informacijama koje je Klix.ba dobio danas u Katoličkom školskom centru, sredstva još nisu uplaćena, a u skladu s tim nema ni početka nastave. Čim dobiju novac za plate, kažu u ovoj ustanovi, krenut će i nastava za učenike.

161213132-1_mn 161213132-2_mn 161213132-3_mn 161213132-5_mn

/klix.ba

Related posts