Iz BiH protjerano deset Turaka zbog prijetnje po nacionalnu bezbjednost

Iz BiH je protjerano 10 državljana Turske zbog toga što su predstavljali prijetnju po nacionalnu bezbjednost, podaci su koje su prikupile obavještano-bezbjednosne agencije BiH od 2015. do juna prošle godine.

Neki od njih se dovode u vezu sa krivičnim djelom terorizma, kao što je to bio slučaj iz juna prošle godine, kada je protjeran turski državljanin M.K. Njemu je izrečena zabrana ulaska u BiH u naredne četiri godine, piše “Dnevni avaz”.

Iz Službe za poslove sa strancima BiH tada je rečeno da je ovaj muškarac, koji je uhapšen na području Novog Travnika, predstavljao prijetnju javnom redu i nacionalnoj bezbjednosti BiH i dovodio se u vezu sa krivičim djelom terorizma.

“Avaz” navodi da je samo u 2015. godini protjerano sedam lica, od kojih su tri otkrivena u Travniku, a četiri u Sarajevu.

U Travniku je u februaru 2015. godine otkriven dvadesetčetvorogodišnji Abdulah Girgin, koji je bio ozbiljna prijetnja po nacionalnu bezbjednost. Utvrđeno je da je on pripadao radikalnoj organizaciji “Sivi vukovi” čiji član je bio i Mehmet Ali Agdža, koji je 1981. godine pokušao izvršiti atentat na papu Jovana Pavla Drugog.

Osim Girgina, koji se na društvenim mrežama fotografisao s oružjem u rukama i na području Srednjebosanskog kantona se bavio kriminalnim aktivnostima, tada je lociran i Janik Vahdetin (45) koji je, takođe, predstavljao prijetnju po nacionalnu bezbjednost. Iz BiH je protjeran na tri godine.

“Avaz” navodi da je prijetnju predstavljao i tridesetogodišnji B.H.

Prema podacima Službe za poslove sa strancima, iz BiH je zbog prijetnje po nacionalnu bezbjednost, u 2016. godini protjeran turski državljani Ačik Džan, kojem se u Sudu BiH sudilo za međunarodni šverc heroina i pranje novca, ali je oslobođen optužbi.

Granična policija BiH u martu ove godine nije dozvolila ulazak šestorici državljana Turske, koji su doletjeli avionom iz Istanbula, zbog naispunjavanja uslova za ulazak.

Related posts