Istraživanja utvrdila vezu gripe i infarkta

Opasnost od obolijevanja najveća je u prvoj sedemici nakon infekcije, posebno kada je riječ o ljudima treće životne dobi, onima zaraženim sojem B i pacijentima koji su već imali srčani udar, navodi se u izvještaju objavljenom u stručnom časopisu New England of Medicine.

– Istraživanja su značajna jer upućuju na važnost cijepljenja zbog dokazane povezanosti između influence i akutnog infarkta miokarda – rekao je glavni autor studije Jeff Kwong.

Studiju je u saradnji s kolegama proveo na gotovo 20.000 pacijenata iz Ontarija kod kojih je u laboratoriji potvrđena infekcija gripom u razdoblju od 2009. do 2014.

I ostali virusi koji uzrokuju respiratorne bolesti mogu rezultirati opasnošću od infarkta miokarda, no ne u tolikoj mjeri kao nakon preboljene gripe.

Ranije su studije dovele u vezu gripu, srčana oboljenja i smrtni ishod.

– Učestalost srčanih udara najviša je zimi – podsjetio je dr. Kwong, uz objašnjenje da respiratorne infekcije povećavaju mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka, kao i upala te da oštećuju krvne žile, što objašnjava povećan rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti.

Izvor: 24sata.hr

Related posts