Iran se povlači iz nuklearnog sporazuma: Nastavljaju obogaćivati uranijum ukoliko u naredna dva mjeseca...

Nakon sporazuma iz 2015. koji je potpisan za vrijeme Obamine administracije, došlo je do povlačenja mnogih međunarodnih sankcija prema Iranu, dok je Iran zauzvrat reducirao svoj nuklearni program

Zvanični Teheran je sopštio da Iran povlači “neke od obaveza” koje su preuzeli u međunarodnom dogovoru o nuklearnom programu te će nastaviti obogaćivati uranijum ukoliko se ne postigne novi sporazum u roku od 60 dana.

Nakon sporazuma iz 2015. koji je potpisan za vrijeme Obamine administracije, došlo je do povlačenja mnogih međunarodnih sankcija prema Iranu, dok je Iran zauzvrat reducirao svoj nuklearni program. Potpisali su ga Velika Britanija, Kina, Europska unija, Francuska, Njemačka, kao i SAD.

Nakon povlačenja SAD-a, drugi potpisnici su nastavili trgovati s Iranom i kazali su da je sporazum ostao “značajan uspjeh multilateralne diplomatije” i “ključni element globalnog smanjenja naoružavanja”.

Iranska državna televizija je prenijela da su pisma u kojima se u glavnim crtama opisuje djelimično povlačenje Teherana iz nuklearnog sporazuma iz 2015. predata iranskim ambasadorima.

Related posts