Inzko za DW: Postoji crvena linija nakon koje bih smijenio Milorada Dodika (VIDEO)

Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, kaže da do secesije Republike Srpske neće doći.

– Međunarodna zajednica ima sve instrumente u svojim rukama. Mi imamo mandat Ujedinjenih nacija i mi to nećemo dopustiti – rekao je Inzko u intervjuu za DW.

Inzko je pozdravio izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da neće doći do pripajanja Republike Srpske Srbiji. Komentirajući crtanje novih granica od strane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Inzko je rekao da je prekrajanje granica uvijek opasno.

– I ono je završeno. I pogotovo što se mene tiče i mog mandata završeno je za BiH. Unutar BiH možemo svašta da radimo, ali hajde da se takmičimo u tome ko će biti uspješniji – rekao je on.

Na pitanje da li će uskoro koristiti Bonske ovlasti Inzko je rekao da “situacija neki put nije baš ružičasta ovdje i neki u međunarodnoj zajednici su mišljenja da bi možda bilo opet dobro da se koriste Bonske ovlasti”.

– Međutim to je samo neko sazrijevanje nekog mišljenja, ali nikakve odluke do sada još nije bilo u tom smislu – naveo je Inzko.

Dodao je da će takva odluka možda biti donesena, ali to ovisi od situacije, da li je to neko veliko kršenje Dejtonskog sporazuma, da li je to nešto drugo, itd. Ali za sada bi to samo bila hipotetička situacija, kaže Inzko.

– Veliko kršenje Dejtona bio bi naravno neki referendum o otcjepljenju. To bi bila crvena linija – rekao je Inzko.

Na pitanje što bi u tom slučaju uradio Inzko je rekao da će učiniti sve da do toga ne dođe. Na pitanje što će uraditi ako do toga ipak dođe Inzko je rekao da je to “samo teorija. Ako bih imao neki plan, i ove veće države u Vijeću za implementaciju mira, mi to sigurno ne bismo preko televizije objavili”.

Na konstataciju da je predsjednik Republike Srpske upravo preko televizije rekao da radi na stvaranju političkog okruženja da do referenduma dođe Inzko je imao odgovor.

– Radimo konkretno i imamo i nekih rezultata u tom pogledu. Vi znate da je bio u planu referendum o Tužilaštvu i Sudu BiH, i visokom predstavniku i da do toga nije došlo – kazao je.

Je li tu intervenirala međunarodna zajednica, bilo je pitanje za Inzka koji je pojasnio da “međunarodna zajednica nije intervenirala. Međutim ona je bila potpuno jasna da bi to bilo antidejtonski”.

Inzko: "Prekrajanje granica je završeno"

Valentin #Inzko, visoki predstavnik u #BiH, u ekskluzivnom razgovoru za #DW govori o tome da međunarodna zajednica neće dopustiti otcjepljenje Republike Srpske, o prijetnjama referendumom, o tome što bi bila crvena linija, ali i o odgovornosti međunarodne zajednice za krizu u zemlji.

Gepostet von DW (Bosna i Hercegovina) am Montag, 27. November 2017

Na direktno pitanje da li Rusi sprečavaju eventualnu smjenu Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, Inzko je rekao da “do tog koraka još nije došlo. U međunarodnoj zajednici o tome nismo debatirali barem što se tiče mog mandata. Možda moji prethodnici, kao gospodin Schwarz-Schilling. Možda je on imao takve ideje. Ja o tome još nisam razmišljao”.

– Važna je odluka u PIC-u. Takve odluke nema. Sve je moguće, ali trenutačno do toga nema ništa. Ja znam da mnogi ljudi to priželjkuju, ali u PIC-u se o tome nije razgovaralo nikad, ni početni razgovori nisu bili u toku – rekao je Inzko.

Inzko je u intervjuu za DW koji možete pogledati na ovom linku još govorio o odgovornosti međunarodne zajednice za teško stanje u BiH, kao i o bilansu svog osmogodišnjeg mandata na čelu OHR-a, tj. o tome kakvu će BiH ostaviti kada napusti ovu funkciju.

Related posts