Inzko za bečki “Standard”: Odlikovati Karadžića je isto kao da date priznanje Hitleru

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko smatra da je predsjednik RS-a Milorad Dodik, kada je riječ o pravosuđu, već prekoračio “crvenu liniju” i “izašao iz državne zajednice”.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku “Standard”, objasnio da secesija prestavlja tu “crvenu liniju”, a da je Dodik nju, kada je riječ o pravosuđu, prekoračio.

Podsjetio je da Dodik nije došao na saslušanje kod državnog tužioca, a da je u slučaju odluke Suda BiH da vojnu imovinu u Han Pijesku prepiše Ministarstvu odbrane, Dodik rekao da to neće dozvoliti, jer se radi o svetoj srpskoj zemlji. To sve predstavlja izlazak iz državne zajednice, podvlači Inzko.

Prema njegovim riječima, “crvena linija” prekoračena je i kada je Narodna skupština RS-a nedavno odlikovala Biljanu Plavšić, Momčila Krajišnika i Radovana Karadžića.

– To je kao da se priznanja daju Hitleru ili Pol Potu – kaže on.

Inzko je potvrdio da nije mogao iskoristiti Bonska ovlaštenja protiv referenduma u RS-u, jer nije imao podršku međunarodne zajednice.

– U primjeni nadležnosti nemam stopostotnu podršku. Međutim, po pitanju referenduma nisam želio slabiti Ustavni sud BiH. On je dva puta donio odluku da je referendum nelegalan i ishod nevažeći – kaže on.

Incko je kazao da se osjeća, ponekad, napušten od međunarodne zajednice.

– Radije bih se odrekao svojih primanja da mogu raditi slobodno, nego što dobro zarađujem, a imam vezane ruke. Želio bih rado nametnuti zakon protiv govora mržnje, negiranja genocida i holokausta. Negiranje genocida je kao so na rane ljudi u zemlji, jer su sjećanja na rat potpuno svježa – ukazao je on.

Što se tiče proslave 9. januara u RS, Inzko je uvjeren da će biti velikog slavlja, koje će trajati 24 sata.

– Naravno, neću ići tamo – poručuje Inzko.

Prema njegovim riječima, još prilikom osnivanja RS-a, “postojala je ideja diskriminacije drugih, to jest onih koji nisu Srbi”.

/faktor.ba

Related posts