Nevin u zatvoru proveo 31 godinu, od države dobio 75 dolara

Čovjek koji je u zatvoru proveo 31 godinu za zločin koji nije počinio, od države je dobio naknadu od 75 dolara. Zbog godina koje su mu oduzete, Lawrence McKinney iz Tennesseeja od države traži kompenzaciju od milion dolara, piše CNN.

U oktobru 1977. ženi u Memphisu dvojac je provalio u kuću i silovao je, a jednog od njih kasnije je identificirala kao svog komšiju koji je tad imao 22 godine. 1978. osuđen je za provalu i silovanje te dobio kaznu od čak 115 godina u zatvoru.

DNK dokaz oslobodio ga je optužbi 2008., a pušten je na slobodu iduće godine. Dobio je ček od 75 dolara kako bi mogao “početi život ispočetka.”
“Nisam imao ličnu kartu pa mi je trebalo tri mjeseca prije nego sam mogao unovčiti taj ček”, rekao je CNN-u.

Danas ima 61 godinu i traži guvernera Tennesseeja Billa Haslama da ga službeno oslobodi krivnje. Međutim, odbor koji šalje preporuke guverneru, njegov je zahtjev odbio glasajući 7-0 protiv njega prije dva mjeseca.

“Odbor je pregledao sve relevantne informacije povezane sa zločinom, osudom i žalbama, kao i informacije koje je McKinney priložio”, rekla je Melissa McDonald, glasnogovornica Odbora za uvjetne kazne u Tennesseeju.

“Nakon pregledavanja svih dokaza, odbor nije mogao sa sto postotnom sigurnošću prihvatiti dokaze o nevinosti i zbog toga odbio pomilovanje u ovom slučaju.”

Jedan od Lawrenceovih advokata Jack Lowery smatra da bi odluka trebala biti samo na guverneru jer “odbor nije kvalificiran za pravo, a čini se kako ni za pravdu.”

Prema svjedočenju pastora Johna Hunna, koji je nedavno stao na stranu nepravedno osuđenog, odbor je citirao 96 prekršaja u kojima je McKinney sudjelovao kad je bio u zatvoru, uključujući i napad na “kolegu” zatvorenika koji je protiv njega svjedočio na suđenju.

McKinney je rekao odboru kako je u zatvoru bio godinama, a tamo “preživljavaju samo najjači.” Hunn je također svjedočio:

“Lawrence je svoju priču podijelio u crkvi. Ne poriče to i ne iskrivljava priču, pa čovjek je bio u zatvoru”, rekao je.

Odbor je znao i da je, kad je već 28 godina bio u zatvoru, priznao provalu za koju je osuđen. No to je napravio jer su mu advokati sugerirali da nešto mora priznati nešto ako želi imati šanse za oslobađanje. Ovo mu je posljednja šansa za pomilovanjem, a njegov tim je optimističan. Prvi pokušaj 2010. je propao jer guverner Phil Bredesen nije reagirao na preporuku odbora, a kad je došao novi guverner, dobio je i novu šansu.

“Sve što želim je da me tretiraju dobro i pošteno nakon svega što mi se dogodilo. Nisam ništa učinio i želim da se tako prema meni postupa”, rekao je Lawrence.

Njegov advokat napominje kako je guverner u Teneesseeju u posljednjih 16 godina tek dva puta nekoga pomilovao, i to oba puta u januaru 2011. samo nekoliko sedmica prije nego se dogodila smjena guvernera.

Od izlaska iz zatvora, McKinney se jako trudi da sastavi normalan život i pokuša napraviti nešto od vremena koje mu je ostalo.

2010. oženio je djevojku s kojom se dopisivao kad je bio u zatvoru.

“Iako sam više od pola života proveo u zatvoru za zločin koji nisam počinio, nisam ogorčen ni ljut, jer sam našao Gospodina i ženu koju volim”, rekao je te zaključio da samo želi biti tretiran s poštovanjem kakvo zaslužuje svaka normalna osoba.

Related posts