HRVATSKI MEDIJI: Plan izbjeglica iz Bihaća i Velike Kladuše je prelazak u jeku turističke sezone

Tempirana bomba o kojoj ostali mediji s Kvarnera šute! Na nešto više od sat vremena vožnje automobilom od Kvarnera nalaze se dvije vruće imigrantske zone, obje posve izvan kontrole s više tisuća imigranata – gotovo svi muškarci između 20 i 40 godina – koji su spremni uputiti se prema Kvarneru tijekom ljetne sezone! Riječ je o zoni Bihaća i Velike Kladuše.

STANJE ALARMANTNO

Stanje je u ta dva grada alarmantno. Ulaskom u Bihać odmah se uočava stotine imigranata koji sjede po klupicama parka ili uz ulicu. Uočava se da nema niti jedne jedine žene ili djeteta, već isključivo muškarci između 20 i 40 godina.

U razgovoru s lokalnim stanovništvom svi odbijaju tezu da je riječ o “sirotinji koja nema za kruh”. Prvih nekoliko tjedana sami građani – kako nam govore – emotivno su reagirali na imigrante, jer su i sami tijekom rata bili prognanici. Donosili su im hranu, raznu odjeću i obuću. Ali danas to više nitko ne čini, jer je narod vrlo brzo uočio da imigranti sami odlaze u trgovine gdje kupuju sve što im je potrebno. “Ma koja sirotinja. Njima je glavna razibrika odlazak u kladionicu. Pogledajte u kladionice, sve su ih pune. Imaju oni više para od mene i pol’ Bišćana”, rekao nam je Armin F. (26) iz Bihaća.

“Odite do parka”, nastavlja Armin. “Tamo mi Bišćani više ne idemo. To je postalo njihovo, a sve je kriva naša vlada. Svatko u Bosnu uđe kako želi i? Hrvatska je zatvorila granici i ovdje su na tisuće. Dok ne probiju granicu. Onda dođu novi i tako stalno. Ovako i onako nam je teško, sada još ovo.”

Armin nas vodi do Gradskog parka koji se nalazi u strogom centru grada neposredno pored glavnog gradskog mosta. Park više ne sliči na park, već na imigrantski kamp u kojemu se nalazi doista tisuće. Istovremeno ne uočavamo niti jednog Bišćana. Okupljenu masu iz daleka “kontrolira” troje policajaca koji između sebe pričaju.

“Nešto mi ovdje pokušavamo s turizmom. Ne kao kod vas na moru. Imamo mi još puno za učiti o turizmu, ali pokušavamo. Sada nam ovi imigranti i turizam uništavaju, jer nitko ne želi doći gdje su oni.” Na naše pitanje neka nam pojasni o čemu je tu riječ, Armin odmahuje rukom. “Naši turisti su uglavnom iz muslimanskih zemalja. Najgori gosti su arapi iz Saudijske Arabije. Misle ako plate, da smo im sluge. Tako se odnose prema nama. Užas. Egipćani i Iranci su dobri gosti. Gospoda za Saudijce. Ali ni njih više nema. Oni čim čuju da su tu imigranti bježe. Oni ne žele ni blizu njih.” Armin nam kasnije otrkiva da radi u jednoj turističkoj firmi koja se vodi turiste na rijeku Unu i u novoosnovani Nacionalan park Una (koji se proteže uz samu hrvatsko-bosansku granicu), u kojemu se nadaju da će privući dio turista s Plitvica.

Dolaze na Kvarner u vrijeme turističke sezone?

HRVATSKA GRANICA POPUT EMENTALERA

Hrvatska granica na ovom dijelu je posve propusna. Ukoliko ne računamo kontrolnu točku, sve ostalo je ravna livada, brda ili rijeka Una preko koje se može bez ikakvih problema. Na rijeci Uni, gdje je ona granična linija između Hrvatske i Bosne, lokalne turističke agencije vode grupe na rafting. Bez ikakvih problema se ide s jedne obale na drugu i nitko ništa ne kontrolira. Uočili smo jednu grupšu arapskih turista koji se kupaju pored svojih rafting gumenjaka, na hrvatskoj strani Une.

Tijekom lipnja ove godine bilo je nekoliko proboja imigranata, ali hrvatski mediji su o tome šutjeli no sve su prenijeli bosanskohercegovački. Hrvatska policija pokazala se posve nespremnom te je dio imigranata jednostavno zaobišao policajce i ušao u dubinu hrvatskog teritorija gdje im se izgubio trag.

Zadnji slučaj se desio kod graničnog prijelaza Velika Kladuša-Maljevac koji je neko vrijeme dio posve zatvoren jer se više stotina migranata ilegalno probijalo u Hrvatsku.

POLICIJA BESPOMOĆNA

Stvari su na rubu kaosa što potvrđuje i čelni čovjek kantonalnog MUP-a. Naime, zbog učestalih pitanja javnosti koja su ovih dana pristizala na adresu kantonalnog MUP-a, ministar Ramić obratio se medijima i rekao: “Policija USK (Unsko-sanskog kantona / Bihać) nema snage, ljudstva a niti sredstava da se uhvati u koštac sa rješavanjem problema kojeg je ovom kantonu donijela migrantska kriza. Dva smo imigranta uspjeli uhapsiti koji se sumnjiče za ubistvo Marokanca u Velikoj Kladuši.”

Park je postao zona imigranata

PROBOJ U VRIJEME TURISTIČKE SEZONE?

Imigranti odbijaju razgovor sa novinarima, ali doznaje se da su im u planu novi pokušaji probijanja, napose jedan masovan tijekom naveće turističke sezone u Hrvatskoj. Naime, imigranti se nadaju da će tada Hrvatska popustiti zbog turizma i dozvoliti im ulazak. Mnogi priznaju da im nije cilj ostati u Hrvatskoj, već ići dalje, prema Sloveniji. Ali problem tek tada nastaje, jer je granica Hrvatske i Slovenije također zatvorena i dio njih će jednostavno ostati blokiran u Hrvatskoj, kao što je sada blokiran u Bosni.

DESTINACIJA: KVARNER

Od kantonalne policije doznaje se da najveći dio ovih imigranata koristi rutu šverca ljudi koji se od Bihaća dalje proteže upravo prema Kvarneru. Znači, ako proboj imigranata uspije oni će u špici sezone u masovnom broju doći na područje Kvarnera, odakle neće imati gdje. O ovom vrlo mogućem scenariju, koji bi posve uništiokvarnerski turizam, nitko od nadležnih na Kvarneru ne govori. Župan Komadina šuti. Policija šuti. Vlada šuti. Ministarstvo turizma šuti. Vodeći mediji šute. Ali šutnja neće zaustaviti tisuće imigranata koji se spremaju doći.

kvarnerski.com

Related posts