Hoće li komesar policije Mujo Koričić biti ostavljen da radi svoj posao?

Vlada Unsko-sanskog kantona danas održava svoju 127. sjednicu, a na dnevnom redu, na vrlo visokom trećem mjestu, je tačka dnevnog reda pod nazivom: Prijedlog uredbe o disciplinskoj odgovornosti policijskog komesara.

Svako mora računati na odgovornost, pogotovo krivičnu, ali disciplinsku? …i kome?

Svaka uredba i Zakon su nam potrebni, a još potrebnije nam je dosljedno primjenjivanje postojećih Zakona.

Ali ne možemo da ne povežemo potrebu za disciplinskom odgovornošću policijskog komesara, i ljetošnju kritiku premijera USK Huseina Rošića koji se javnosti požalio kako je predsjednik RS Dodik boravio na Garavicama u Bihaću, upućujući krivicu na adresu komesara Muje Koričića.

Najuticajniji bloger u USK, predsjednik SDA Sanski Most Asim Kamber jučer je u svojoj kulumni ponovo aktualizirao slučaj i prozvao imenom komesara Koričića da je omogućio Dodiku da govori na Garavicama.

Iako je Vijest stara, komesara Koričića novinari jesu pitali za istu stvar i komesar je tada obrazložio da policija ima svoje naredbe, protokol o sigurnosti kojeg su dužni da primjenjuju, i da nije u obavezi obavještvati premijera o obezbjeđenju kojeg vrše jer bi se time kršila pravila dužnosti.

Dakle, van razuma je pomišljati o disciplinskoj odgovornosti šefa policije samo zato jer profesionalno obavlja svoj posao.

I neki dan na press konferenciji SDA, sazvanoj zbog Bužima i Kasima Mulalića, također se dugo i bespotrebno govorilo o Dodiku.

Inače Dodik radi šta radi cijelu godinu, ali pred izbore on postaje problem broj 1.

Dokle? Mogu li stranke koje uzimaju sebi važnim interese Bošnjaka porazmisliti o drugačijoj strategiji, ako ne “krmka niz dlaku” onda bar Ignore za većinu gluposti koje repetativno zamaraju narod? Možemo li ka tome dobiti ozbiljniji i zreliji pristup, odmjeren i državnički?

Komesar Mujo Koričić možda nije najbolji komesar MUPa u BiH, iako je dobio zlatnu policijsku značku, ali komesar nam je bio i Ramo Brkić (koji je u bjegstvu) sa potjernice Interpola.

A nismo čuli od političara da su njega povlačili za disciplinu i odgovornost.

Dalje, lako je sada predvidjeti kako će opozicija preko raznih fb grupa uzeti komesara kao priliku sebi da što lošijom prikažu ovu aktualnu vlast.

Ali Vlast i jeste bespotrebno počela pokati komesara, i na taj način nesmotreno gura važne pojedince (možda i bez njihove volje) u sepet njihovih političkih protivnika.

Guslanje o Dodiku je guslanje o Dodiku, ali usput potrošiti solidnog komesara nema smisla. Osim ako Vlast zna nešto što mi ne znamo ali nam ne govori.

 

Related posts