Haradinaj: Ideja o razmjeni teritorija je umrla

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je danas da je ideja o razmjeni teritorija umrla, a skupštinska Rezolucija bi bila obavezujuća za sve, pa i za predsjednika zemlje.

Haradinaj je odgovarajući na pitanja novinara izrazio saučešće povodom “smrti ideje o razmeni teritorja” i naveo da bi bilo dobro da se u Skupštini Kosova usvoji rezolucija koju su predložile partije vladajuće koalicije.

“Prvi član rezolucije uzet je iz prvog člana Ustava kome je dodat i pasus da niko ne pregovara o granicama, kao i član 6 da se to pravo ostavlja samo Skupštini”, kazao je premijer Kosova, nakon što je odlikovao Zlatnom kartom Kosova književnicu Helenu Kadare.

Partije vladajuće koalicije izradile su tokom vikenda nacrt rezolucije od šest tačaka u kojoj pored ostalog piše da “Skupština Republike Kosovo insistira da se dijalog zaključi međunarodno obavezujućim pravnim sporazumom kroz koji će se desiti uzajamno priznanje između Republike Kosovo i Republike Srbije”.

Takođe se navodi da je Kosovo nezavisna, suverena i demokratska država, jedinstvena i nedeljiva, te da su granice Republike Kosovo neprikosnovene i ne mogu se pregovarati.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci u poslednje vrijeme zalaže se za ideju pripajanja Preševa, Medveđe i Bujanovca Kosovu, u okviru procesa korekcije granice sa Srbijom.

Opozicione partije se oštro protive takvoj ideji i traže da se u Skupštini najprije usvoji rezolucija koju su one predložile, a kojom bi se spriječio predsjednik Thaci da razgovara o granicama.

Related posts