GUTERRES POZVAO INDIJU I PAKISTAN NA SUZDRŽANOST

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres pozvao je Indiju i Pakistan da se suzdrže od poduzimanja bilo kakvih koraka koji bi uticali na status Kashmira, prenosi Anadolu Agency. 

Glasnogovornika UN-a Stephane Dujarric izjavio je u četvrtak da je “položaj UN-a u ovoj regiji regulisan Poveljom UN-a i važećim rezolucijama Vijeća sigurnosti”.

Dujarric je istakao da generalni sekretar UN podsjeća na sporazum iz Simple koji su 1972. godine potpisali Indija i Pakistan, a koji kaže da se “konačni status Jammu i Kashmira mora riješiti mirnim putem, u skladu s Poveljom Ujedinjenih naroda”.

– Generalni sekretar je zabrinut i zbog izvještaja o ograničenjima na indijskoj strani Kashmira, što bi moglo pogoršati situaciju s ljudskim pravima u toj regiji, te ponovo poziva na maksimalno suzdržavanje – prenio je Dujarric. 

Indijske vlasti su u ponedjeljak donijele odluku o ukidanju specijalnog statusa Jammua i Kashmira i odlučile podijeliti tu himalajsku regiju na dva dijela.

Ministar unutrašnjih poslova Indije Amit Shah pročitao je tada prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona kojim se ukida član 370. indijskog Ustava.

Član 370. omogućava toj regiji vlastiti ustav, zasebnu zastavu i nezavisnost o svim pitanjima osim vanjskih poslova, odbrane i komunikacija.

Kriza u Kashmiru datira još iz 1947. godine kada je Velika Britanija napustila to područje bez rješavanja statusa regije. Muslimani čine 90 posto populacije Kashmira koja je po povlačenju Britanaca tražila da se ta regija pripoji Pakistanu. Tadašnji knez ipak je odlučio da Kashmir pripoji Indiji.

Pakistan i Indija su tako 1947. godine ušli u prvi rat za Kashmir. Istim povodom dvije zemlje su ratovale ponovo 1965. i 1999. godine.

Indija kontroliše oko 45 posto Kashmira, Pakistan oko 35, a Kina 20 posto. Indijski dio je nazvan Jammu i Kashmir i danas je jedina dominantno muslimanska pokrajina u Indiji.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija nizom rezolucija predviđa da se status Kashmira riješi voljom tamošnjeg naroda i da se ta regija demilitarizira. Takav scenario zagovara i Pakistan, ali ne i Indija.

Vijeće za nacionalnu sigurnost Pakistana (NSC) odlučilo je degradirati nivo diplomatskih odnosa s Indijom.

Related posts