Granični prelazi pod opsadom: Na izlasku iz Velike Kladuše u Hrvatsku čeka se dva sata

Nakon što su zemlje Šengena počele da vrše pojačane kontrole na svojim granicama, što je u slučaju Hrvatske granica sa Slovenijom i Mađarskom, težinu tereta je prebačena i na granice sa Bosnom i Hercegovinom i Srbijom zbog čega su nastale gužve na svim prelazima.

S obzirom na to da je sinoć, u dogovoru s Evropskom komisijom, suspendirana primjena uredbe o pojačanoj kontroli na šengenskoj granici Slovenije i Mađarske prema Hrvatskoj, gužve na granici su se osjetno smanjile, pa Hrvatski auto moto klub javlja kako su čekanja na graničnim prijelazima uobičajena za dane vikenda.

Frekvencija vozila je pojačana, a u BIHAMK-u kažu da je to uobičajeno za nedjelju. Danas se manje čeka na graničnim prijelazima, nego u subotu, ali čekanja na prelazak granice nisu višesatna kao u petak i subotu.

Najduže se čeka na graničnim prijelazima u Bosanskoj Gradišci i Donjoj Gradini, gdje zadržavanja traju od 60 do 90 minuta. Vozači koji su se našli na ovim graničnim prijelazima preko društvenih mreža kažu da se čeka više od dva sata!

Na graničnom prelazu Velika Kladuša, između BiH i Hrvatske, vozači na izlazu iz BiH čekaju dva sata, a na ulazu u BiH sat i po, saopćio je Auto-moto savez RS.

Related posts