Gradovi koji će u doglednoj budućnosti nestati s lica zemlje

fekte klimatskih promjena u svijetu već osjete stanovnici pojedinih priobalnih gradova koji su čak morali iseliti iz svojih domova. Ovi gradovi mogli bi u doglednoj budućnosti nestati s lica zemlje. Jedan od tih je Dakar u Senegalu, piše CNN.

Ovaj grad će do 2080. godine pod vodom izgubiti 300 svojih zgrada i 60 posto svojih plaža, navodi se u posljednjoj studiji o efektima klimatskih promjena.

“Klimatske promjene su najveća opasnost za Dakar. Imamo prelijepe plaže i hotele, ali sve bi to sukoro moglo nestati. Turisti više ovdje neće dolaziti”, izjavio je Antoine Faye, član Kriznog štaba Senegala za borbu protiv klimatskih promjena.

Senegal je jedna od zemalja koja poduzima niz koraka kako bi se spriječili gubici. Uložena su i značajna finansijska sredstva, a jedan od najznačajnijih koraka je širenje zelenih površina, odnosno ublažavanje efekata urbanizacije.

I brojni drugi gradovi imaju probleme sa klimatskim promjenama i uklučeni su u programe nevladinog sektora za ublažavanje posljedica klimatskih promjena, piše CNN.

Neki od najugroženijih gradova su Nairobi, Lagos, Luxor, Cape Town, Durban, Kigali, Accra, Enugu, Addis Ababa i Paynesville.

Related posts