Goražde: Migranti ušli u minsko polje, živote im spasili lokalni stanovnici

Migranti koji ilegalnim putem ulaze u Bosnu i Hercegovinu nakon Višegrada, Zvornika, Foče, Trebinja, Gacka počeli su ulaziti i na područje Goražda koje je blizu tromeđe BiH, Srbije i Crne Gore. O ovome je govorio gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

On je istakao da se migranti ne zadržavaju u Goraždu duže od jednog dana, a dalje odlaze autobusima prema Sarajevu i Bihaću.

Ramović je kazao da je jedna grupa migranata, s obzirom da ne poznaje područje ni jezik, ušla u minsko polje, a zahvaljujući lokalnom stanovništvu koje ih je upozorilo, ali i sreći, sve je prošlo bez posljedica.

Iz Granične policije BiH za NAP je potvrđeno da su pripadnici GP BiH u zoni odgovornosti Terenskog ureda Istok Višegrad zajedno sa kolegama DKPT-a i SIPA-e koji rade kao ispomoć u zaštiti državne granice, a koja dalje vodi prema području Goražda, evidentirali ilegalne prelaske državne granice od strane migranata.

– Većina migranata žali se na prekomjernu silu graničara u Srbiji i Crnoj Gori. Zahvalni su na hrani koju im daje lokalno stanovništvo, ali navode da im je najpotrebniji novac – kazao je Ramović.

Iz GP BiH potvrđuju da je najveći broj migranata otkriven na ulazu u BiH na području Terenskog ureda Istok Višegrad, dok je najveći migracijski pritisak na izlazu iz BiH na području jedinica Izačić i Velika Kladuša.

Većina migranata odbijaju boraviti u prihvatnim centrima, a u Sarajevu u većim grupama trenutno borave u parku kod Željezničke i Autobuske stanice.

U periodu od 1.1.2018. do 12.6.2018. godine, prema izjavama migranata evidentirana su sljedeća državljanstva: Sirija 523, Afganistan 340, Pakistan 304, Irak 290, Iran 233, Libija 139, podaci su Granične policije BiH.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić 6. juna je kazao da postoji nova ruta kojom ulaze migranti u BiH.

Direktor GP BiH Zoran Galić kazao je da je identifikovano više od 30 osoba u dvije organizirane kriminalne skupine koje su sudjelovale u nezakonitim aktivnostima s ciljem krijumčarenja migranata iz BiH u Republiku Hrvatsku.

– Obje grupe djelovale su na području Bihaća i Velike Kladuše. Dokumentirano je da su izvršili krijumčarenje i prijevoz najmanje 100 stranih državljana, među kojima su bili državljani Turske i s područja Kosova, te u nešto manjem broju državljani Afganistana i Iraka – kaže Galić.

Galić je ranije kazao da ilegalni migranti dolaze iz Sjeverne Afrike, Azije i Bliskog istoka, te u manjem broju s područja Kosova.

– Ilegalno pokušavaju prijeći granicu najčešće pješke između dva granična prijelaza, odnosno u graničnom pojasu. Također, najčešće ne koriste usluge vodiča i biraju mjesta koja su koristile skupine prije njih što olakšava naš rad i zaprečavanje. Ipak vremenom otkrivaju i nove pravce kretanja zbog čega smo primorani preraspoređivati svoje snage na širi prostor što nam je dodatno otežalo rad. Kreću se uz pomoć navigacijskih uređaja, mapa ili skica koje su ranije pripremili.

Kako je istaknuto iz Granične policije, uz svu složenost situacije nije bilo većih incidenata s ilegalnim migrantima. Na granicu dolaze iscrpljene i bolesne osobe, djeca i trudnice, odnosno ranjive kategorije, zbog čega su sve češće hitne medicinske intervencije zbog lomova ekstremiteta, dehidracije, infekcije.

U četvrtak 14. juna 2018. godine Operativni štab za pitanja migracija u BiH održat će u Sarajevu sastanak na kojem će razgovarati o aktivnostima i mjerama za suzbijanje nelegalnih migracija te zbrinjavanju migranata koje se nalaze na teritoriji BiH.

Related posts