Gastarbajterski raj: Ovo je najluksuznije selo Roma na svijetu (VIDEO)

Selo Gomilica godinama privlači pažnju svjetskih medija, jer je riječ o jednom od najbogatijih gastarbajterskih mjesta u Srbiji, a riječ je o selu većinski naseljenom Romima.

U najnovijoj reportaži AP predstavio je ovo selo praktično kao najbogatije naselje Roma na svijetu.

U selu Gomilica zapravo je činjenično netačno nazvati tamošnje građevine kućama.

Riječ je o višespratnicama takvog tlocrta i oblika da bi se na nešto drugačijim lokacijama u njima mogle zamisliti svjetske pop ili filmske zvijezde, u nekim slučajevima možda i kakva ladanjska rezidencija, omanji dvorac nekog sitnijeg monarha.

Doduše, s tom razlikom što je eksterijer tih supervila okićen zlatnim lavovima, kipovima konja u skoku, ptica, pasa… Također, posvuda su bazeni, ograde su visoke, od nikla ili kovanog željeza. Kuće uglavnom imaju nekoliko desetaka soba.

Naprimjer, svaka kćerka, sin, unuk ili unuka imaju po barem jednu ili dvije sobe. Još bolje tri.

Na nekim zemljištima nalaze se i dvije ili tri kuće. Sve kako bi imali u čemu uživati kad dođu u Gomilicu na dvije ili tri sedmice odmora.

Jedan od stanovnika ovog sela Petar Đorđević (71) ispričao je kako je, od 50 godina svog radnog vijeka, 40 godina odradio kao vozač kamiona u Austriji.

Njegova porodica je u međuvremenu postala trogeneracijska dinastija i njih 40 sada svakog ljeta dolazi na nekoliko sedmica kako bi uživali u onome što im je izgradio njihov otac.

– Svašta sam u životu pretrpio, sve što sam imao, uložio sam u ovo ovdje. Otprilike, kad bih to pretvorio u današnju valutu, mislim da bi to bilo skoro milion eura. Ja sam ovdje sada stalno, jer sam u penziji. Ali, djeca mi dođu po sedam dana, svrate kad idu na more – kazao je Đorđević.

Kako je otišao jedan, tako je išao i drugi, uskoro su otišli više-manje svi, i to u Beč u Austriju. I kako su štedjeli, sve što su imali, ulagali su u nekakvu kuću u svom rodnom kraju.

Slična je situacija i u mnogo većem susjednom Jazovniku. I u Jazovniku i u Gomilici porodične, zapravo dinastijske megarezidencije, gradile su tri generacije gastarbajtera.

Verica Jovanović kazala je da godišnje stigne u tu kuću doći na tri sedmice, a i to vrijeme kompletno potroši samo na čišćenje i spremanje mnoštva soba, uređivanje okućnice i dvorišta.

Related posts