Dvoboj McLarena P1 GTR i Aston Martina Vulcan

Poznati engleski novinari Henry Catchpole i Jethro Bovingdon koji su sada okupljeni oko magazina Drivetribe imali su priliku za jedinstven uporedni test. Zapitali su se koji je to idealan auto za stazu, a probali su odlučiti između brutalnog Aston Martina Vulcan i supersnažnog i modernog McLarena P1 GTR.

Auti koji su toliko rijetki da ih većina nas vjerovatno nikada neće ni vidjeti, a kamoli voziti, Catchpole i Bovingdon uporedili su na stazi Rockingham, a kako je riječ o istovremeno vrlo sličnim ali i vrlo različitim automobilima koji su stvoreni upravo za vožnju na stazi, zadatak im nije bio lagan.

Naime, Aston Martin Vulcan je poseban model koji je od temelja stvaran kao trkaći auto bez ograničenja. Nije bio ograničen nikakvim pravilima i propisima, te predstavlja pravu egzibiciju mogućnosti Aston Martina. U srcu karbonske karoserije sa integrisanim zaštitnim kavezom i vrhunskom aerodinamikom nalazi se fenomenalan 7,0-litarski atmosferski V12 motor sa 820 KS.

Brutalan zvuk ovog motora upotpunjuju bučne kočnice i jednako grub i glasan 6-tepeni sekvencijalni mjenjač. Vulcan je brutalan poput najboljih trkaćih automobila, ako ne i više, pa je upravo zbog toga Drivetribe ekipa ostala iznenađena lakoćom kojom se upravlja i vozi kada se vozač navikne na sve zvukove i komande.

Sa druge strane, McLaren P1 GTR jednako je poseban, ali daleko moderniji trkač. Uz snažan turbobenzinac on koristi i elektromotor i sistem rekuperacije električne energije, što mu u konačnici daje ravno 1.000 KS. Zahvaljujući još naprednijoj i snažnijoj karoseriji od karbonskih vlakana P1 GTR nema potrebu za klasičnim zaštitnim kavezom, te nudi bolju preglednost iznutra, zbog čega se vozač lakše privikne i prije može iskoristiti puni potencijal auta.

Svakako preporučujemo da pogledate cijeli video od 15 minuta, definitivno vrijedi.

Related posts