Drljača: Predložili smo da se penzionerima omogući kretanje za vrijeme isplate penzija

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača na redovnoj konferenciji za medije Kriznog štaba Federacije BiH naglasio je da isplate penzija imaju prioritet u isplatama iz budžeta.

S tim u vezi, Drljača je naveo da je poslovanje PIO-a prebačeno na trezor što garantuje stabilnost istog sistema. Dodao je da je predloženo Kriznom štabu da se omogući kretanje penzionerima kada se vrši isplata penzija.

“To je period od 5. do 10. u mjesecu naravno u određenom periodu kako bi penzioneri koji primaju penzije preko komercijalnih banaka mogli preuzeti penzije. U Federaciji penzioneri primaju penzije preko 24 poslovne banke 270.000 njih, od čega je 130.000 penzionera starije od 65 godina”, naveo je Drljača.

Drljača je spomenuo da je pandemija sigurno pogodila sve sektore u društvu te da je trenutni prioritet osigurati da radnici ne ostaju bez posla i da se samim time održi i stabilnost penzionog fonda.

“Nastojimo se da solidarno djelujemo kako nijedna kategorija ne bi bila zanemarena pogotovo one osobe kojima je potrebna podrška za svakodnevni život. Penzije i socijalne naknade će biti blagovremene i Vlada FBiH je poduzela značajne mjere u očuvanju radnih mjesta radimo na formiranju stabilizacijskog fonda, rezanju viškova troškova i u planu su mnoge druge mjere”, istakao je Drljača.

Drljača je spomenuo i to da se vodi briga i o štićenicima socijalnih ustanova i riječ je o 1.239 osoba te 556 uposlenika.

“Obišli smo sve te ustanove i domove i planiramo da sredstva od 10 miliona KM od Svjetske banke usmjerimo u taj segment kako bi se osigurala zaštita svih osoba u tom dijelu sistema”, zaključio je Drljača.

Izvor: Klix.ba

Related posts