Dodik zaigrao na pogrešnu kartu: Trumpovi ministri ne vjeruju Putinu ni Rusiji

Donald Trump je jučer i zvanično postao predsjednik SAD-a, a oči svjetske javnosti su uperene u Bijelu kuću i sljedeće poteze koje će vući nova administracija.

Iako je Trump već učinio par poteza na domaćem planu, još uvijek je nepoznanica kurs njegove vlade na polju vanjske politike. Novog predsjednika optužuju da je previše blizak sa Rusijom i predsjednikom te zemlje Vladimirom Putinom, ali glasnije od ovih optužbi ipak govore Trumpovi potezi i imenovanje novih ministara koji su snažno okrenuti protiv Putinovog režima.

Prijedlog za novog ministra vanjskih poslova je Rex Tillerson, koji je do sada obnašao funkciju predsjednika i izvršnog direktora naftnog giganta Exxon Mobilea. Na nedavnom saslušanju u Komisiji za vanjsku politiku Senata Tillerson je na nizu pitanja iskazao drugačije stavove od Donalda Trumpa.

Tillerson je prema Rusiji zauzeo oštar stav, i poručio da bi, za razliku od Obame, u slučaju ruske aneksije Krima, Ukrajini odobrio slanje ogromne vojne i obavještajne pomoći iako nije članica NATO-a, te da bi uveo još strožije sankcije.

– Ono što bi Rusija razumila je snažan odgovor. Uzeli ste Krim, ali tu vaša avantura staje – rekao je Tillerson. Istovremeno, nije želio Putina nazvati ratnim zločincem uprkos pritisku koji je na njega izvršio republikanski senator Marco Rubio.

Trumpov izbor za ministra odbrane je proslavljeni general James Mattis koji je u penziji od 2013. godine. Kao i Tillerson, i Mattis nema riječi hvale za Rusiju. Složio se sa izjavom senatora Johna McCaina koji je kazao da je “gledao tri predsjednika kako pokušavaju uspostaviti dobre odnose sa Vladimirom Putinom, te da su sva tri predsjednika doživili propast“.

Mattis je poručio da nema velika očekivanja po pitanju saradnje s Rusijom kao i da iako je otvoren za saradnju, SAD mora biti svjesna koji su ciljevi Rusije.

Podsjećamo, predsjednik RS-a Milorad Dodik je izrazio uvjerenje da će novi američki predsjednik na tragu novog odnosa prema Rusiji imati i više razumijevanja za zahtjeve manjeg bh. entiteta, a slične želje su izrazili i pojedini političari iz Srbije.

Do toga će malo vjerovatno doći jer je Trump kazao da u potpunosti razumije stavove svojih budućih ministara, te da će se stav o Rusiji formirati nakon dugih i iscrpnih razgovora sa vodećim ljudima nove američke administracije.

Related posts