Dodik, Čović i Izetbegović opet sjedaju za sto: Ko će popustiti radi formiranja Vijeća ministara?

Samo jedno je sigurno, a to je da će SNSD dati predsjedavajućeg i gotovo pa sigurno je da će to biti Zoran Tegeltija. No, posve je nesigurno da li će on danas biti prihvaćen bez “cjelokupnog paketa”, a to su imena članova novog sastava Vijeća ministara. Uz to, imperativni zahtjev SDA za prihvatanje Tegeltije kao mandatara je da se konačno usvoji godišnji nacionalni plan za NATO.

Što se ovog uslova SDA tiče, Dodik je jučer ponovo potcrtao da ga neće prihvatiti.

“SDA pokušava nametnuti da prvo treba riješiti problem NATO-a, to je dio njihove politike. Mi izlazimo iz toga jer nismo ni bili dio priprema tog plana. Sve što je učinjeno na tom pitanju je bilo učinjeno mimo nas iz SNSD-a. SNSD neće žrtvovati princip vojne neutralnosti za bilo kakav dogovor o formiranju vlasti. To je moja poruka i sutra će isto biti”, istakao je jučer Dodik.

Zna i Čović da će biti teško prihvatiti i jedno i drugo. On je prije nekoliko dana izjavio kako misli da “neće biti mandatara dok ne bude čitavog dogovora za Vijeće ministara”.

Ipak, neformalni rok za uspostavu državne vlasti, koji su sebi postavili lideri, je kraj marta. Osim navedenih problema, čeka se i ko će se pridružiti navedenoj trojki radi formiranja parlamentarne većine. Oči su uprte u DF i SBB.

Kada je, pak, riječ o podjeli resora, o čemu bi danas također moglo biti razgovora, budući da SNSD-u pripada funkcija predsjedavajućeg, ostala dva glavna partnera bi trebalo da dobiju pozicije ministra vanjskih poslova te ministra finansija.

Prema svemu sudeći, SDA bi trebalo da dobije funkciju šefa diplomatije, a već duže se za tu funkciju veže ime Denisa Zvizdića, aktuelnog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Shodno tome HDZ bi ponovo trebao dobiti resor finansija.

Izvor: klix.ba

Related posts