Dedić: Vlada traži tematsku sjednicu u Parlamentu o poljoprivredi FBiH

Vlada Federacije BiH zatražila je održavanje posebne tematske sjednice u Federalnom parlamentu, koja bi bila posvećena stanju u poljoprivredi FBiH.

To je kazao federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić tokom sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, na kojoj je prezentiran Zeleni izvještaj za 2015. godinu i kada je u raspravi, između ostalih problema, aktuelizirano pitanje isplate poticaja poljoprivrednicima.

Po stupanju na dužnost 1. aprila 2015. godine, ministar Dedić je, kaže, zatekao dugove od 50 miliona KM “iza kojih nije mogao stati prethodni resorni ministar“ i budžet za poticaje u ukupnom iznosu od 65,8 miliona.

“Ako treba mijenjati i Strategiju razvoja poljoprivrede, hajdemo je mijenjati”, rekao je delegatima pozivajući ih na zajednički angažman izvršne i zakonodavne vlasti u donošenju mjera za unapređenje poljoprivrednog sektora, kao i na to da prilikom razmatranja budžeta FBiH za narednu godinu, podrže mogućnost revolving kredita kod Razvojne banke radi osiguranja redovnosti mjesečne isplate poticaja u poljoprivredi.

“Tako ne bi bilo blokade saobraćajnica i protesta zbog nelikvidnosti budžeta FBiH i kašnjenja poticaja”, rekao je ministar Dedić.

U resornom ministarstvu je nabavljen softver kojim će od početka iduće godini biti uvezan registar poljoprivrednih gazdinstava i sistem plaćanja, a poljoprivrednici će putem web portala imati pristup svojim podnesenim zahtjevima, što će dovesti do veće transparentnosti, boljeg nadzora nad utroškom novca i efikasnosti poticajnih mjera.

Ministar je zaključio da bi poljoprivrednicima navedene mjere omogućile veću sigurnost, a i novac za poticaje kad im je najpotrebniji, u vrijeme sjetve.

/Fena

Related posts