Pogledajte reakcije Bužimljana na optužbe protiv Gazija Nisveta i Safeta

Hapšenje bužimskih Gazija unijelo je nemir među stanovništvo i bivše borce 505. Viteške brigade.

Jedinici Gazija ova dva heroja priključili su se kao mladi momci. Porić je bio maloljetan zbog čega je rodovno vraćan kući, dok nije napunio 18 godina. Isaković je zbog ratnih zasluga nosilac Zlatnog Ljiljana.

Za intervju u emisiji Tragom sudbina, ratni starješina 505. Viteške brigade, Agan Elkasović izjavio je da “ne mogu zamisliti da su ti momci počinili ikakav zločin. Za vrijeme mog komandovanja nikad nije bilo dileme kako postupati sa ratnim zarobljenicima. Jedinica Gazija zarobila je preko hiljadu ratnih zarobljenika, nijednoga nismo streljali, tukli niti maltretirali.”

Povodom hapšenja pripadnika jedinice Gazija, Elkasović navodi “Vjerovatno neko hoće da slomi taj patriotski duh u Bužimu, da omalovaži naš doprinos i znam da je ovo dirigovano da se radi balans prema Srbima, prema autonomašima. Žalosno je da se hapse takvi momci koji su dali doprinos za ovu državu a po Kladuši slobodno hodaju zločinci koji su počinili zločine.”

Iako su, uz mjere zabrane, pušteni na slobodu Nisvet Porić i Safet Isaković ujedinili su cijeli USK koji odlučno stoji uz svoje heroje. Optužbe da su počinili ratni zločin nad ratnim zarobljenicima VRS smatraju neutemeljenim.

Armijski general i komadant 5. korpusa Atif Dudaković, zatečen je hapšenjem bužimskih Gazija. “Našim borcima treba pomoći pravno i materijalno da se ta ljaga zločina ne pripisuje borcima 505. i 5. korpusa Armije BiH” – kazao je Dudaković.

Jedinstveni i odvažni kako u ratu tako i danas u miru, Bužimljani poručuju da u ovim djelima neće uspjeti. Istovremeno, OV Bužim usvojilo je Rezoluciju o zabrinutosti općinskih institucija u vezi hapšenja i vođenja postupaka protiv pripadnika 505. Bužimske Viteške brigade, piše Cazin.net.

Related posts