Danas protesti ispred zgrade VSTV-a: Milana Tegeltiju ne treba štititi

Predsjednik VSTV-a pisao je Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, koja je procijenila da njegova sigurnost nije ugrožena, a VSTV-u su pisali Wigemark, Germain i Berton

Na današnje proteste ispred zgrade Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, na koje je prvi pozvao državni ministar sigurnosti Dragan Mektić, očekuje se dolazak nekoliko stotina građana iz više bh. gradova. Inicijativu je Mektić uputio na svom Twitter nalogu, a nakon Žurnalovog teksta o umiješanosti predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije u korupciju.

Vilićev odgovor

Iz MUP-a Kantona Sarajevo saznali smo da im ovi protesti nisu najavljeni.

“Iz medija znamo da je najavljen skup i u skladu s tim ćemo poduzeti aktivnosti kako ne bi došlo do narušavanja javnog reda i mira”, kazala je za Oslobođenje Suvada Kuldija, glasnogovornica MUP-a KS-a.

Zakon o javnom okupljanju propisuje da se protesti moraju najaviti pet dana ranije ili 48 sati u izuzetnim slučajevima koji moraju biti opravdani.

Tegeltija je procijenio da mu je zbog ovih protesta ugrožena sigurnost, zbog čega se obratio Mirsadu Viliću, direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH tražeći ličnu zaštitu. Međutim, na osnovu podataka koje je Direkcija prikupila iz nekoliko sigurnosnih agencija procijenjeno je da njegova sigurnost nije ugrožena. Iz tog razloga je odbijen Tegeltijin zahtjev da mu se dodijeli lično osiguranje uz prijedlog da se u slučaju novih saznanja o prijetnjama po njegovu sigurnost obrati nadležnim policijskim upravama.

Konkretne podatke o Tegeltijinoj eventualnoj ugroženosti nisu imali MUP Tuzlanskog kantona, MUP Bosansko-podrinjskog kantona, SIPA, te policija Brčko distrikta.

Biznismen iz Velike Kladuše Nermin Alešević, koji je u jednom banjalučkom ugostiteljskom objektu sačinio tajni kompromitirajući videosnimak, jučer nam je ponovo potvrdio da dolazi na proteste. On je saslušan u Tužilaštvu BiH, a zatražio je i imunitet od krivičnog gonjenja u zamjenu za svjedočenje.

Na proteste će doći i članovi grupe Pravda za Davida koji se bore za istinu o smrti mladića Davida Dragičevića, kao i porodica Dženana Memića.

image
VISOKO SUDSKO I TUŽILAČKO VIJEĆE BIH VSTV SJEDNICA/SENAD GUBELIĆ

Ova afera je, inače, dodatno poljuljala već odavno ionako siromašno povjerenje građana u bh. pravosuđe. Većina u pravosudnoj zajednici mišljenja je da se Tegeltija nije uopće smio dovesti u ovakvu situaciju da po kafanama raspravlja o aktivnim predmetima.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je da nešto treba mijenjati u kompletnom pravosuđu u BiH.

– Protesti su dozvoljena stvar, oni moraju biti mirni. Mislim da smo mi svi nezadovoljni s tim kako funkcioniše pravosuđe, rekao je Izetbegović.

(Ne)dodirljivi

Povodom afere SDPBiH je saopćio da se u pravosudni sistem treba uvesti odgovornost, da pravosuđe treba biti nezavisno, ali ne i nedodirljivo. Smatraju da nije u redu da u pravosudnom sistemu napreduju oni koji nemaju iskustvo, da godinama opstaju tužioci čije optužnice stalno padaju, te da se iznova pojavljuju afere, a da se ništa ne mijenja.

S druge strane, Udruženje sudija i tužilaca RS-a je u saopćenju navelo da se u medijskom prostoru stvara atmosfera javnog linča u čijem središtu je predsjednik VSTV-a.

Šef Delegacije i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark, otpravnica poslova Ambasade SAD-a Ellen J. Germain i šef Misije OSCE u BiH Bruce Berton uputili su jučer pismo predsjedniku VSTV-a i članovima ove institucije. U uvodnom dijelu pisma navode da je VSTVBiH izradio i usvojio veći broj veoma važnih reformi u 2018. Ali… “u posljednje vrijeme, nažalost, uočavamo određene zabrinjavajuće pojave koje negativno utiču na provođenje tih reformi, a vezane su za oblasti podnošenja imovinskih kartona, ocjenjivanje rada, te postupak imenovanja sudija i tužilaca”, stoji u pismu koje je N1 imala na uvid.

Uz konstataciju da su pojave ozbiljnije “i čine se kao pokušaj da se odgode ili čak dovedu u pitanje zajednički reformski napori”, VSTV-u se spočitava posljednja sjednica Vijeća, na kojoj nije proveden dugo očekivani postupak imenovanja četiri glavna kantonalna tužioca (od ukupno deset u FBiH). “Devet kandidata koji su čekali da izlože svoje programe rada su vraćeni u zadnji čas zbog – u najboljem slučaju – lošeg planiranja VSTV-a BiH. Ovo nije prvi put da je VSTVBiH loše rukovodio postupkom imenovanja. Čini se da se određena imenovanja favorizuju, te se okončaju iznenađujuće brzo, kao što je to bio slučaj sa imenovanjem glavnog okružnog tužioca u Doboju u martu 2019. godine – dok neka druga čekaju mjesecima, pa čak i godinama. Prema informaciji koja je iznesena na sjednici VSTV-a BiH u aprilu 2019. godine, u pravosuđu su trenutno upražnjene ukupno 44 rukovodeće pozicije. Favoriziranje određenih imenovanja, a odgađanje drugih, stvara dojam da postoje politički ili drugi razlozi kojima se Vijeće rukovodi u svom odlučivanju”, naveli su.

Aršini

Poručuju da se još jedan problem uočava kod odgođenog imenovanja navedenih glavnih tužilaca, a to je nedosljednost VSTV-a BiH u postupcima imenovanja, te da obrazloženje – kašnjenje u dostavljanju materijala – nije važilo “u najmanje dva slučaja ranije, čak iako su materijali zaprimljeni manje od 48 sati prije sjednice: na sjednici VSTVBiH održanoj 20. 12. 2018. godine, na kojoj je imenovano 10 sudija, uključujući i dvoje sudija Vrhovnog suda FBiH, kao i na sjednici VSTVBiH održanoj 24. 1. 2019. godine, na kojoj je imenovano četvero sudija na pozicije u sudovima u RS-u”.

Izvor:oslobodjenje

Related posts