Čović o priznavanju Kosova: To uopće za mene nije pitanje. Pitanje je samo kako napraviti konsenzus oko toga

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH nedavno je dao intervju za Deutsche Welle u kojem je, između ostalog, odgovorio na pitanja novinara na temu priznavanja Kosova.

DW: Kako objašnjavate pitanje da Bosna i Hercegovina kao država koja ima svojih unutrašnjih problema do sada nije priznala Republiku Kosovo?

“To je problem. Imate u Bosni i Hercegovini tri konstitutivna naroda. Jedan narod, apsolutno, kada je u pitanju vanjska politika slijedi poruke koje dolaze iz Srbije. S druge strane mi nemamo problema u komunikaciji. Kada smo otvarali sva naša pitanja, kada je u pitanju vizni režim i sve drugo što nam treba da olakšamo komunikaciju, tražili smo rješenja jer partneri iz Republike Srpske apsolutno, kao i oko NATO saveza, slijede dogovor koji pravi Beograd oko tih pitanja. To je problem i mislim dok se ne dogovori nešto na toj razini teško ćemo imati puni suglasje u BiH. Kada su u pitanju Bošnjaci i Hrvati uopće nema problema oko toga”, odgovorio je Dragan Čović.

DW: Kakav je Vaš stav?

“Uopće nema problema oko toga. Samo treba pratiti dinamiku, međutim naš stav je da mora biti konsenzusom donesena takva odluka.”

DW: Dakle Vaš stav je da treba biti priznata Republika Kosovo?

“To uopće za mene nije pitanje. Pitanje je samo kako napraviti konsenzus oko toga.”

DW: A nećete ga napraviti?

“Moguće, ali vidjet ćemo kakva će biti komunikacija s Beogradom u naredna dva mjeseca. Imali smo nekoliko sastanaka u posljednje vrijeme sa predstavnicima Evropske unije zajedno gdje su bili predstavnici Kosova, Albanije, Srbije i BiH na ove teme.”

DW: Zašto Bosna i Hercegovina ima vizni režim sa Kosovom. Zašto se ne ukinu vize?

“Morate razumijeti što sam rekao maloprije. Nužan je konsenzus. Vanjsku politku vodi Predsjedništvo. Nemoguće je da gospodin Ivanić izuzme svoj stav, a da mi doneseno odluku o viznom režimu ili priznavanju”, izjavio je Dragan Čović.

DW: Čak ni Republika Srbija nema vizi režim prema Kosovu.

“Sve OK, ali nažalost to je tako. Nemamo mi problema. Kod Bošnjaka je čist odnos, kod Hrvata je čist odnos, međutim moramo se međusobno uvažavati i oko ovog, ali i drugih pitanja.”

Novinarka DW-a je kazala da je u intervju za DW član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao da neće nikada priznati Kosovo.

“Nije tako. Kada to uradi Srbije i oni će”, mišljenja je Dragan Čović.

Related posts