Četiri jutarnje navike zbog kojih ne gubite kilograme

Pazite, ali nikako da izgubite na težini. Jeste li ikada pomislili na to da vas vaši jutarnji rituali sprečavaju u tome da imate tijelo iz snova? Evo na što tačno mislimo.

Predugo spavate

Kada premalo spavate, hormon stresa kortizol, koji se tada proizvodi, povećava vaš apetit. Međutim, niti višak sna nije puno bolji za vašu liniju, a rezultati jednog nedavnog istraživanja otkrili su kako spavanje više od 10 sati tokom noći može dovesti do većeg indeksa tjelesne mase. Naravno, ako si možete priuštiti takav luksuz.

Spremate se u mraku

Podignite rolete ili rastvorite zavjese odmah nakon buđenja. Zrake jutarnjeg sunca potiču vaš metabolizam te pomažu tijelu da se razbudi. Čak 20-30 minuta dnevnog svjetla dovoljno je za utjecaj na indeks tjelesne mase.

Ne spremate krevet

Zvučat će vam čudno, no dopustite da vam objasnimo o čemu se radi. Naime, jedno američko istraživanje pokazalo je kako ljudi koji svakoga jutra spremaju krevet bolje spavaju. Zdrav san je i optimalan put prema zdravoj težini.

Jedete premalo za doručak

Naučnici insistiraju na tome da se svakog jutra počastite ukusnim i raskošnim doručkom. Uravnotežen doručak olakšat će vam praćenje dnevnog plana prehrane.

Related posts