Cazinjanin Sabahudin Kovačević učesnik Olimpijskih igara u Koreji

Za one koji prate Olimpijske igre u Južnoj Koreji, pobjeda slovenskih hokejaša nad reprezentacijom SAD-a, a potom i reprezentacijom Slovačke, bila je senzacija ili tek jedna dobra sportska vijest iz Pjongčanga. Da smo imali informaciju više, sigurno bi veći broj Cazinjana pratio ove utakmice, iako je hokej na ledu sport koji poznajemo samo s malih ekrana. Razlog zbog kojeg bi smo više navijali za Slovence i pažljivije pratili hokej, leži u činjenici da u njihovoj reprezentaciji igra i naše gore list.

Njegovo ime je Sabahudin Kovačević i porijeklom je iz cazinskih Kovačevića, odnosno MZ Ćoralići. Roditelji Zahid i Zemina (rođena Hozanović) početkom 80.-ih godina su otišli u slovenske Jesenice gdje su se i rodili Sabahudin i njegov brat Senad. Kako i sam kaže, Sabahudin se u hokej zaljubio upravo zahvaljujući bratu koji se prvi počeo baviti s ovim sportom.

Uspješna hokejaška karijera počela je u Jesenicama i nastavljena u nekim evropskim klubovima, a jedno vrijeme i u Rusiji. Igrao je već na četiri svjetska prvenstva, na Olimpijskim igrama u Soči i dva puta ponio titulu najboljeg braniča Slovenije. Danas je Sabahudin član hokejaške reprezentacije Slovenije koja se plasirala na Zimske olimpijske igre koje se upravo održavaju u Južnoj Koreji.

-„Ljudi su ovdje izuzetno ljubazni i prijatni, a olimpijska atmosfera osjeća se na svakom koraku. Naravno, naša ekipa je fokusirana na takmičenja i ovih smo dana izuzetno sretni i zadovoljni uspjesima koje postižemo“, kaže Sabahudin.

Prijenose njegovih utakmica prate i njegovi mali sinovi Daris i Ervin, skupa s mamom Dianom, ali i ostatak porodice Kovačević u Sloveniji i BiH.

-„U Cazinu imam puno raje i dobrih prijatelja jer smo u rodni kraj uvijek redovno dolazili. Naravno da mi je draga i podrška koju imam od svojih iz Bosne jer u sportu svaka podrška dobro dođe, a ukoliko su porodica i rođaci ponosni na mene, onda je to od posebne važnosti“, rekao nam je Sabahudin uz puno pozdrava za sve Cazinjane.

Prema dosadašnjim rezultatima, hokejaše Slovenije očekuje dobar plasman na ovogodišnjoj Olimpijadi i od srca im želimo da donesu neku od medalja. Naravno, skupa s našim Sabahudinom Kovačevićem.

Related posts