Borisov: Sporazum s Turskom je 'primijenjen u potpunosti'

Bugarski premijer tvrdi da je Sofija provela potrebne mjere, pa ne postoji prijetnja od ilegalnih prelazaka migranata.

Sporazum između Turske i Europske unije je važeći i “primijenjen je u potpunosti”, izjavio je bugarski premijer Bojko Borisov, nakon što je grčki premijer za taj dogovor rekao da je “mrtav”. 

“Bugari mogu mirno spavati”, jer je granica te zemlje dobro zaštićena, rekao je on govoreći o novom migrantskom valu na grčko-turskoj granici, nekoliko kilometara od bugarske granice, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Bugarski premijer tvrdi kako je njegova država prije nekoliko godina provela potrebne mjere, pa ne postoji prijetnja od ilegalnih prelazaka migranata.

Izrazio je nadu da će se situacija na granici brzo riješiti, zbog ekonomskih razloga.

“Svaki sukob šteti poslovanju i turizmu”, kazao je Borisov.

Za razliku od bugarskog kolege, grčki premijer Kyriakos Mitsotakis u petak je ustvrdio: “Budimo iskreni, sporazum je mrtav.”

Moguć novi finansijski paket Turskoj

Mitsotakis tvrdi kako je dogovor, pod kojim je Ankara 2016. godine pristala zaustavljati migrante na putu prema Europi u zamjenu za financijsku pomoć, propao jer su turske vlasti potaknule trenutačnu krizu tako što ohrabruju ili čak pomažu migrantima na putu u Europu.

Europski povjerenik za proračun Johannes Hahn u subotu je rekao kako bi mogući novi financijski paket Turskoj za pomoć izbjeglicama na njezinom teritoriju mogao biti manji nego što je ranije ponuđeno te da će ovisiti o predanosti Ankare dogovoru iz 2016. godine, prenosi Reuters.

“Mnoge škole, vrtići i bolnice izgrađene su za izbjeglice i to se ne treba ponovno financirati”, kazao je Hahn za njemački Die Welt.

No, EU je “načelno spremna dati dodatnu pomoć za podršku izbjeglicama u Turskoj” ako ta zemlja prestane sa svojim “politikama ucjene” i prijetnjama da će poslati još migranata prema Europi.

Izvor: balkans.aljazeera

Related posts